Home Social Mărturisirea doctorului Dănăilă. Nu a căutat averi, dar a tânjit în tăcere...

Sursa Foto: Marilena Stancu via Academia Catavencu/Facebook

Imaginea cu profesorul doctor Leon Dănăilă întorcându-se acasă cu metroul, după o zi de muncă, la 83 de ani, a stârnit un val de reacţii în spaţiul public. S-a vorbit iniţial despre modestia sa incredibilă, despre cum ar fi putut avea totul la picioare într-o altă ţară, apoi a venit chiar reacţia profesorului Leon Dănăilă care, în tonul echilibrat care îl defineşte, a spus că se bucură că încă poate merge cu metroul la serviciu şi înapoi acasă, iar, în drumul său, apucă să facă şi câteva cumpărături. Ca în acea zi în care a fost surprins în metrou cu o plasă în mâini.

reteaua de stiri medicul neurochirurg leon danaila la metrou

Sursa foto: Marilena Stancu via Facebook

După ce fotografia realizată de jurnalista Marilena Stancu s-a rostogolit pe Facebook de aproape 100.000 de ori, jurnaliştii de la Adevărul au căutat în arhiva recentă un interviu cu doctorul Dănăilă. Iar întâmplarea face ca în ultima discuţie, chiar din luna aprilie, savantul român să fi mărturisit că şi-a dorit toată viaţa o maşină cu şofer. Se apropia de vârsta de 83 de ani şi simţea din ce în ce mai mult nevoia de puţin ajutor în drumurile sale. În rest, în toată viaţa lui, nu a poftit la averi şi admite că este poate unul dintre cei mai săraci medici din ţara noastră.

“Am tânjit şi eu după şofer cu maşină. Să mă ducă. Singurul lucru, vă spun…Nu averea. Singurul lucru în viaţa mea pe care îl regret e că nu am avut şofer cu maşină. Acum, mă duc pe jos la spital şi acasă. Adică merg pe jos până la metrou, iau metroul, apoi iar pe jos, apoi iau un autobuz, apoi iar pe jos şi ajung acasă. La vârsta mea de… acuş împlinesc 83 de ani. Eu mă simt… am fost un om puternic de la început şi mersul îmi place şi acum. Dar cred că e puţin exagerat: chiar aşa să laşi un om, să-i dai cu piciorul…? Eu pentru ţara asta am făcut ceva…!” spunea Leon Dănăilă în interviul pentru Weekend Adevărul, în urmă cu câteva săptămâni.

În interviul pentru Gândul.info, Leon Dănăilă se declara cel mai sărac medic din lume, iar pentru a tipări o carte a vrut chiar să-şi vândă casa, în ţara în care şi-a dedicat viaţa şi geniul său.

Medicul savant este considerat cel mai bun neurochirurg din Europa şi figurează alături de Einstein şi alte personalităţi printre cele 500 de genii ale secolului 21. La 83 de ani, încă lucrează în cabinetul său de la Institutul Naţional de Neurologie, în fiecare zi.

La începutul acestei săptămâni, academicianul a părut că s-a supărat puţin când fotografia cu el în metrou a fost făcută publică înainte ca măcar să i se ceară acordul. Scrisoarea sa a fost postată pe contul de Facebook Leon Dănăilă Pagina Oficială, care este administrat, în numele său, de către jurnalista Oana Dobre Dimofte, conform celor de la Adevărul. 

Redăm mai jos integral scrisoarea semnată de către profesorul doctor Leon Dănăilă:

“Am aflat astăzi că o fotografie în care sunt înfăţişat mergând cu metroul, în drum spre casă, a atras interesul ziariştilor şi utilizatorilor de internet. Vă mulţumesc pentru preocuparea faţă de persoana mea şi felul în care aleg să îmi folosesc timpul liber, cu toate că nu găsesc că o situaţie cât se poate normală este un subiect de ştire. Aş dori, totuşi, să fac următoarele precizări:

1. Folosesc metroul bucureştean, în primul rând,pentru că mi se pare esenţial să fac cât mai multă mişcare pentru întreţinerea sănătăţii. Drumul până la metrou şi de la staţia de destinaţie până acasă este o plăcere după multe ore de muncă şi, de asemenea, o excelentă metodă de a stimula şi întreţine sistemul muscular şi cardiovascular. Am avut un autoturism până anul trecut, dar am renunţat la el, tocmai pentru că, pe măsură ce înaintez în vârstă, simt nevoia să fac mai multă mişcare. Le recomand şi pacienţilor mei să lupte împotriva sedentarismului, pentru că nu poate fi decât în beneficiul lor. Poate că acesta este unul dintre motivele pentru care, la 83 de ani, sunt perfect capabil să îmi administrez singur treburile gospodăreşti. Micile cumpărături în drum spre casă fac şi ele parte din necesarul vieţii şi sunt recunoscător pentru faptul că mă pot ocupa singur de acest aspect şi chiar îmi face plăcere să fac asta.
2. Utilizarea eficientă a transportului în comun este parte din reperele mele pentru ceea ce înseamnă civilizaţie. Mai ales într-o capitală aglomerată, înseamnă mai puţine noxe, protejarea mediului înconjurător şi timp folosit cu folos. Este o temă la care sper că şi generaţiile următoare vor reflecta. Mă bucur să aflu că personalităţi importante din politică. atât din România cât şi din Vest înţeleg acest lucru. Unul dintre ei este prim-ministrul Marii Britanii, David Cameron, pe care îl puteți vedea în fotografie.

3. Sistemul medical românesc reprezintă o temă continuă de dezbatere şi există destule argumente de critică la adresa lui. Faptul că eu aleg să îmi protejez sănătatea şi îmi economisesc timpul alegând călătoria cu metroul nu este, însă, unul dintre ele.

4. Sunt perfect conştient că trăim într-o lume în care există oricând posibilitatea de a fi filmat şi fotografiat în situaţii dintre cele mai obişnuite din viaţă. Nu pot să spun că apreciez acest lucru foarte mult. Aş aprecia, însă, dacă, înainte ca o fotografie să fie interpretată, să i se ceară şi punctul de vedere celui fotografiat.

Vă mulţumesc,
Prof. Dr. Leon Dănăilă”

Dacă ţi-a plăcut acest articol, urmăreşte Rețeaua de Știri pe Facebook:

SĂNĂTATE