Home Social Medicul clubului Dinamo explică de ce nu l-a resuscitat pe Ekeng pe...

Medicul echipei Dinamo București, Liviu Bătineanu, explică, într-o postare pe contul oficial de Facebook al clubului din Ștefan cel Mare, de ce nu a început manevrele de resuscitare direct pe teren, după ce Patrick Ekeng s-a prăbușit la pământ.

Bătineanu susține că la acel moment, mijlocașul dinamovist avea puls și a intrat în stop cardiorespirator în ambulanța care îl transporta spre spital.

Jucătorul s-a prăbușit pe teren. Am intrat imediat, fără a mai aștepta permisiunea arbitrului, și am început primele manevre de resuscitare. Am controlat și eliberat căile aeriene superioare. Jucătorul avea puls și respira. S-a solicitat ambulanța, care a hotărât transportarea în serviciul de urgență. În timpul transportului, care a durat aproximativ două minute, s-a început masajul cardiac extern deoarece jucătorul a făcut stop cardio-respirator. Imediat a fost preluat de serviciul de urgență, care a început manevrele de resuscitare, spune medicul.

Declarația medicului Bătineanu contrazice afirmațiile celor de la Spitalul Floreasca, aceștia afirmând vineri seară că Ekeng a ajuns la urgențe fără să fi fost resuscitat.

Am primit un pacient în vârstă de 26 de ani. A fost adus la noi cu o ambulanţă, fără manevre de resuscitare, din câte ştiu. S-au efectuat manevre de resuscitare timp de o oră şi aproape 30 de minute, dar fără rezultat. Din păcate, pacientul a decedat, a declarat medicul Cristian Pandrea, medic la Spitalul de Urgență Floreasca.

Pe de altă parte, Bătineanu  afirmă că în afară de examenul medical din 12 ianuarie, Ekeng a fost supus unor investigații și la o clinică privată.

Precizez că jucătorul a efectuat vizita medicală în data de 12 ianuarie 2016 la Institutul Național de Medică Sportivă. Fiind jucător nou cooptat în lotul nostru, investigațiile medicale au fost completate, față de cele standard prevăzute de regulamente, la o altă clinică, prin efectuarea unui examen de ecocardiografie. În urma examinărilor, jucătorul a fost declarat apt pentru antrenamente și competiții, spune Bătineanu.

Reacția vine după ce finanțatorul Stelei, Gigi Becali, a afirmat că vina principală pentru tragedie o are medicul care i-a permis lui Ekeng să participe la competiții sportive. Citește mai mult despre acest subiect aici: Gigi Becali, acuzații după decesul dinamovistului Ekeng

Oficialii clubului au reacționat și ei pentru prima dată la scandalul legat de modul în care s-a intervenit pentru salvarea fotbalistului Patrick Ekeng.

Cei de la Dinamo spun că la meci erau trei ambulanțe, nu doar două, așa cum prevede legea, iar toate acestea erau echipate corespunzător.

FC Dinamo București a asigurat nu doar minimum necesar de ambulanțe (două), conform regulamentelor competiționale, ci a contractat trei ambulanțe pentru acest meci. Aceste ambulanțe au fost dotate corespunzător pentru intervențiile în regim de urgență, potrivit reprezentanților serviciului de ambulanță contractat. Acest fapt a fost confirmat la ședința tehnică de dinaintea partidei în cadrul raportului de organizare a jocului, au scris cei de la Dinamo pe pagina oficială de Facebook a clubului.

După moartea tânărului, medici celebri din România au făcut declaraţii în care spun că fotbalistul ar fi avut o şansă uriaşă să supravieţuiască. Ce ar fi trebuit să se întâmple, pentru ca mijlocaşul să aibă mai multe şanse, citiţi aici: Unde s-a greșit în intervenția pentru salvarea lui Patrick Ekeng. Explicațiile unui specialist

Procurorii de la Parchetul Capitalei și ofițerii de la Serviciul Omoruri din Poliţia Capitalei au deschis o anchetă în cazul morţii fotbalistului dinamovist Patrick Ekeng.

Potrivit unor surse judiciare citate de Digi 24, anchetatorii au ridicat deja documente de la clubul Dinamo și de la Puls Medica, societatea care deține ambulanța care a intervenit aseară pe stadion. Următorul pas va fi audierea persoanelor care pot da lămuriri, printre care medicul echipei Dinamo, Liviu Bătineanu, și medicul de pe ambulanță.

Deocamdată, dosarul penal este unul in-rem, ceea ce înseamnă că se fac cercetări asupra cauzei, nu împotriva unei persoane anume.

Dacă ţi-a plăcut acest articol, urmăreşte Rețeaua de Știri pe Facebook:

SĂNĂTATE