Home Politică Mesajul lui Iohannis pentru profesori: ce vrea schimbat în educaţie

iohannis
Sursa Foto: Preşedinţia României

Preşedintele Klaus Iohannis susţine că reformarea sistemului de educaţie este una dintre priorităţile mandatului său. Într-un mesaj adresat Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ, cu ocaza împlinirii a 25 de ani de la înfiinţarea acesteia, Iohannis vorbeşte despre problemele din sistem.

Lipsa de viziune și perspectivă, strategiile de scurtă durată, schimbările repetate și inconsecvența au adus un mare deserviciu educației românești. Problemele grave cu care se confruntă astăzi sistemul de educație din România demonstrează, fără doar și poate, că este imperios necesară reconstrucția lui. Dar reforma sistemului educațional trebuie așezată cu calm, fără agitație și scandal, astfel încât să fie implementată gradual, într-o perioadă de timp rezonabilă. Chiar dacă rezultatele nu vor fi imediate, numai prin stăruință, consens și printr-un efort comun, putem produce schimbarea atât de mult necesară. Pas cu pas, vom putea obține un sistem de învățământ performant, care să răspundă cerințelor pieței și să aducă României acel statut pe care îl râvnim, de țară cu un sistem de educație de înaltă calificare și performanță, se arată în comunicat.

Iohannis: Trebuie reformă, dar nu e treaba mea

Iohannis afirmă că schimbarea sistemului de educaţie este un proces extrem de greoi, dar nu intră în atribuţiile preşedintelui să se ocupe de acest lucru.

Reforma în educație trebuie gândită foarte bine, fiind un mecanism foarte complicat şi foarte scump. Pentru a avea însă o șansă, România trebuie să investească masiv într-un nou sistem. Dar ce și cum trebuie făcut în detaliu, nu este rolul președintelui să spună, să dea lecții sau să impună soluții. Rolul meu este să fac în așa fel încât toate forțele politice să accepte un plan pe termen lung, iar toți ceilalți factori implicați să implementeze această mare reformă care ne așteaptă. Nu îmi imaginez că această regândire a sistemului educațional se poate face în afara concursului oferit de sindicate. Dimpotrivă, mă bazez foarte mult pe dumneavoastră și vreau să lucrăm cot la cot pentru succesul acestui proiect de țară, este mesajul lui Iohannis

Dacă ţi-a plăcut acest articol, urmăreşte Rețeaua de Știri pe Facebook:

SĂNĂTATE