Home Politică Mesajul premierului spaniol pentru români: Nu se poate!

Sursa Foto: stirileprotv.ro

Premierul spaniol Mariano Rajoy a fost destul de tranșant în privința românilor din Spania care doresc dublă cetățenie și a dat de înțeles că nu se va putea rezolva situația.

Există o cetăţenie europeană care ne cuprinde pe noi toţi. Suntem deschişi şi gata să colaborăm. – a arătat premierul spaniol, după întrevederea avută cu președintele Klaus Iohannis

De partea cealaltă, Klaus Iohannis a încercat să fie mai optimist și a declarat că problema a fost discutată însă e foarte complicat de rezolvat.

E una din temele care este importantă pentru mulţi români şi trebuie să ştiţi că am abordat această chestiune. Nu există o soluţie foarte simplă. După cum ştiţi, există legea spaniolă care clarifică foarte clar chestiunea dublei cetăţenii, când poate fi acordată, când nu poate fi acordată. Pentru România, chestiunea încă nu este foarte simplă, dar am găsit deschidere şi sunt optimist că într-o perspectivă rezonabilă se vor găsi soluţii şi pentru această problemă. – a afirmat Iohannis, citat de AGERPRES

Chiar înainte de a pleca în Spania, președintele Klaus Iohannis a primit o scrisoare în care românii din Spania îi cereau să nu uite de problemele lor, acordarea greoaie a dreptului la rezidență și obținerea dublei cetățenii.

Dacă un român doreşte în acest moment să locuiască în Spania, pentru a primi documentul de şedere trebuie să transfere 3.900 euro dintr-un cont din România în Spania ca să demonstreze că are cu ce se întreţine. De asemenea, este obligat să aibă şi o asigurare de sănătate privată de minim un an. Cererea noastră este ca să fim trataţi la fel ca toţi ceilalţi cetăţeni europeni.

 O parte dintre românii din Spania ar dori să primească cetăţenia spaniolă, însă nu sunt de acord să îşi piardă cetăţenia română. Spania nu are un acord bilateral de dublă cetăţenie cu România, chiar dacă a semnat asemenea tratate cu state care nu sunt membre ale Uniunii Europene. De asemenea, şi România a încheiat astfel de acorduri bilaterale de dublă cetăţenie cu alte state. – arată scrisoarea trimisă lui Iohannis de Federația asociațiilor de români din Europa

Constituţia Spaniei permite acorduri de dublă cetăţenie numai cu ţările cu care ibericii au „legături istorice”, o noţiune destul de vagă. Însă Codul Civil spaniol completează: Spania poate considera că are legături istorice cu ţările vorbitoare de limbă spaniolă sau portugheză. Astfel încât, în momentul de faţă, singurele state din Europa cu care Spania are un acord de dublă cetăţenie sunt Portugalia şi Andorra, ţări în care se vorbeşte oficial limba portugheză şi catalană. Pentru a semna un astfel de tratat şi cu România, Spania trebuie să modifice Codul Civil prin votul Parlamentului, situaţie aproape imposibilă în momentul de faţă.

 

Dacă ţi-a plăcut acest articol, urmăreşte Rețeaua de Știri pe Facebook:

SĂNĂTATE