Home Politică MICROSOFT, SENTINŢA FINALĂ: Pedepse uşor majorate pentru Cocoş, Niro, Sandu şi Pinalty

Sursa Foto: gandul.info

Judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, din completul care a judecat apelul inculpaţilor din dosarul Microsoft, au dictat pedepse finale uşor mărite. Astfel, toţi inculpaţii au fost găsiţi vinovaţi, vor face închisoare cu executare şi s-a decis şi confiscarea unor sume de bani.

PEDEPSE FINALE ÎN DOSARUL MICROSOFT:

Dumitru Nicolae: 2 și 4 luni de închisoare cu executare. Instanţa decide confiscarea unui milion de euro de la acesta. 

Gabriel Sandu: 3 ani de închisoare cu executare. S-a decis şi confiscarea sumei de 2,2 milioane de euro.

Dorin Cocoş: 2 ani și 4 luni de închisoare cu executare şi confiscă 9 milioane de dolari din conturi. 

Gheorghe Ştefan Pinalty: 6 ani de închisoare. S-a decis şi confiscarea de la acesta a sumei de 3,9 milioane de euro. 

PEDEPSELE DICTATE LA JUDECATA PE FOND, ÎN MARTIE 2016:

Dorin Cocoş, fostul soţ al Elenei Udrea, a fost condamnat la 2 ani de închisoare cu executare, din care se va scădea aproape un an de zile, perioada de timp pe care a petrecut-o în arest preventiv şi, ulterior, în arest la domiciliu.

Gabriel Sandu, fostul ministru al Comunicaţiilor, care a recunoscut toate acuzaţiile, a fost de asemenea condamnat tot la 2 ani de închisoare cu executare.

Gheorghe Ştefan “Pinalti”, fostul edil din Piatra Neamţ, singurul care nu şi-a recunoscut vinovăţia, a fost condamnat la 3 ani de închisoare, cu executare, fiind de altfel cea mai grea pedeapsă dictată de către completul de la Instanţa Supremă.

Nicolae Dumitru, zis “Niro”, a fost condamnat la 1 an de închisoare şi jumătate, însă, cu suspendare. Acesta deţine complexul comercial Europa, de la marginea Bucureştiului, şi a colaborat cu anchetatorii, după ce a mărturisit ce rol important avea într-un carusel al corupţiei.

Judecarea dosarului Microsoft s-a făcut pe procedură simplificată, după ce judecătorii au fost de acord cu cererea inculpaţilor. Cocoş, Sandu şi Niro şi-au recunoscut vina, au admis că sunt vinovaţi de trafic de influenţă, au colaborat cu anchetatorii în alte denunţuri făcute chiar de ei şi, astfel, limita maximă de pedeapsă s-a redus, conform procedurii simplificate, la jumătate.

Codul penal prevede pentru infracţiunea de trafic de influenţă o pedeapsă între 2 ani şi 7 ani de închisoare.

Acuzaţiile procurorilor în dosarul Microsoft, cu prejudiciu de zeci de milioane de euro

În rechizitoriul întocmit de procurori se arată că, în perioada 2004 – 2010, Nicolae Dumitru a primit de la două persoane, denunțătoare în cauză, suma de 7,65 de milioane de dolari, în anul 2004, respectiv 2.700.000 de euro, în anul 2009, pentru a influența anumiți membri ai Guvernului și funcționari din cadrul ministerelor implicate sau persoane cu influență asupra acestora.

Potrivit DNA, este vorba de Șerban Mihăilescu , fost ministru coordonator al Secretariatului General al Guvernului cercetat într-un dosar disjuns, un om de afaceri cu influență asupra unor persoane din Guvern în anul 2004, Dorin Cocoș, persoană cu influență asupra unor membri ai Guvernului în anul 2009.

La rândul său, în anul 2009, Dorin Cocoș, în baza unei înțelegeri cu Gheorghe Ștefan și Gabriel Sandu, a pretins de la aceleași două persoane denunțătoare suma de 9 milioane de euro pentru el, 3.996.360 euro pentru Gheorghe Ștefan, și 2.700.000 de euro pentru ministrul de la acea vreme Gabriel Sandu, toate acestea pentru a-și exercita influența asupra lui Sandu Gabriel, precum și asupra altor persoane din Guvern.

Iar Gabriel Sandu, în calitate de ministru al Comunicațiilor și Societății Informaționale,  a pretins și a primit, în anul 2009,  de la cele două persoane denunțătoare suma de 2.196.035 euro pentru a asigura promovarea hotărârii de guvern, pentru a face demersuri în vederea obținerii bugetului necesar, pentru a facilita firmelor susținute de denunțători încheierea contractului de închiriere de licențe Microsoft prin exercitarea influenței asupra unor persoane din cadrul Guvernului.

Și tot în anul 2009, perioadă în care exercita funcția de primar al municipiului Piatra Neamț și vicepreședinte al PDL, partid aflat la guvernare la acea vreme, Gheorghe Ștefan , în baza înțelegerii prealabile cu Dorin Cocoș, a pretins și primit de la cele două persoane denunțătoare suma de 3.996.360 euro pentru a-și exercita influența asupra lui Gabriel Sandu, în scopul de a asigura firmelor susținute de denunțători adjudecarea contractului de licențiere Microsoft din anul 2009.

În timpul procesului, Dorin Cocoș ar fi explicat în fața judecătorilor că banii luați de el din afacerea Microsoft au fost folosiţi pentru campania prezidenţială a lui Traian Băsescu.

Vreo 300.000 de geci, 100.000 de pixuri, 27 de containere de materiale.‎ Erau necesare pentru campania PDL, valoarea materialelor era de 3,3 milioane de euro. Eu am dus vreo 600.000 la sediul PDL. Din toţi banii încasaţi de la Pescariu, mie mi-au rămas în jur de 1,2 milioane, adică 700.000 ca împrumut bancar, care se regăsesc şi în declaraţiile de avere ale fostei mele soţii şi 500.000 de euro cash, aduşi de Pescariu, a explicat Dorin Cocoș.

După prima decizie a instanţei, Cocoş este obligat să restituie banii oferiţi ca mită. Cei patru condamnaţi, dar şi procurorii DNA pot face contestaţie în urma sentinţelor dictate.

CITEŞTE ŞI:

Dorin Cocoş iubeşte din nou. “Noua Elena Udrea” e mai tânără cu două decenii şi jumătate

Întâlnire Udrea – Cocoș. Unde s-au văzut cei doi foști soți

Alin Cocoş, despre afacerile murdare din familie. Mărturie fără perdea, în faţa judecătorilor

Dosarul Microsoft, judecat pe repede înainte. Cocoș, Sandu și Niro și-au recunoscut vinovăția

Mafia despăgubirilor ANRP. Dorin Cocoș a făcut dezvăluiri complete

 

Dacă ţi-a plăcut acest articol, urmăreşte Rețeaua de Știri pe Facebook:

SĂNĂTATE