Home Economic Milionarul căruia statul român i-a făcut cadou o vilă la Saint Tropez

Sursa Foto: Arhivă, Expedia.com

Cercetările privind retrocedările frauduloase de la ANRP scot la iveală cazuri halucinante. Unul dintre “băieții deștepți” și-a cumpărat chiar și o vilă la Saint Tropez, în sudul Franței, din banii statului român.

Este vorba despre milionarul Horia Simu Șchiopu, cunoscut ca și “baronul cuprului”, cercetat deja de către procurorii anticorupție pentru afacerile sale cu drepturi litigioase.

Omul de afaceri Dorin Cocoş, fostul soț al Elenai Udrea, şi Gabriel Surdu, fost şef la RA-APPS, au povesit la DNA cum l-au ajutat pe milonar să primească aproape 10 milioane de euro, despăgubiri pentru mai mult terenuri din Constanța.

horia simu

Horia Simu Șchiopu, Sursa foto: Hotnews.ro

Schema folosită de către Simu era una clasică. Acesta cumpăra drepturi litigioase, la prețuri extrem de scăzute, intra apoi în contact cu un expert care era pregătit să mărească din pix valoarea, iar ultimul pas era intervenția pe lângă persoane influente, ca ANRP să-l despăgubească cu sume fabuloase, din care toată lumea și-ar fi tras partea cuvenită.

Potrivit procurorilor DNA, pentru terenurile din Constanța (25 de hectare în zona Brătianu – Anadalchioi) ar fi trebuit să primească în jur de un milion de euro. Drepturile litigioase au costat 700.000 de euro și ar fi fost cumpărate de un off-shore din Cipru, căre îi aparținea, conform Adevărul. Însă, despăgubirile de la ANRP i-au adus cu 7.875.000 de euro mai mult decât i s-ar fi cuvenit. Pe 26 mai 2011,  ANRP a decis despăgubirea în acest caz pentru suma de 8.750.000 de euro.

Printre cei care “și-au luat partea” din acești bani ar fi fost șefa ANRP, Crinuța Dumitrean, care ar fi primit 400.000 de euro. În timp ce Dorin Cocoș și Gabriel Surdu ar fi împărțit 838.000 de euro, conform sursei citate.

Potrivit jurnaliștilor de la Adevărul, expertul care a supraevaluat terenurile, după ce l-a trecut din categoria agricol-extravilan, în intravilan, ar fi fost recomensat cu o terasă în Constanța, în Piața Ovidiu, dar și cu un plic cu 5.000 de euro. Expertul ar fi umflat prețul terenurilor de aproape 10 ori, consideră anchetatorii.

Partea lui Horia Simu, restul de 75% din despăgubire, aproximativ 27,5 milioane de lei au ajuns, după vânzarea acţiunilor de la Fondul Proprietatea,  într-un cont deschis de Rosintaly Management Limited la banca elveţiană HSBC din Elveţia. Iar cu o parte din acești bani, milionarul s-ar fi răsfățat cu o locuință într-un loc de vis. Și-ar fi cumpărat o casă de vacanţă, în valoare de aproximativ 3.500.000 de euro, în staţiunea Saint Tropez, din sudul Franței.

Cine este Horia Simu Șchiopu, milionarul invizibil

Horia Simu Șchiopu ar fi fost “abonat” la retrocedările ANRP, în urma cărora statul român plătea sume fantastice, de zeci, chiar sute de milioane de euro, pentru proprietăți supraevaluate.

În iulie 2015, aceasta a fost arestat preventiv, la cererea DNA, care susţine că acesta a dat un tun statului român de 55 de milioane de euro, prin retrocedări ilegale.

Simu ar fi depus la dosarul de la Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor mai multe documente false, inclusiv o adeverinţă medicală prin care spunea că este bolnav şi, astfel, cazul său a tratat cu rapiditate. A fost astfel despăgubit cu 55 de milioane de euro.

În casa lui Simu Şchiopu au fost găsite mai multe ceasuri de lux, dar şi 150 de tablouri care ar fi semnate de pictori celebri, printre care Corneliu Baba, Gheorghe Petraşcu sau Samuel Mutzner, potrivit AGERPRES.

Horia Simu e un personaj cunoscut pe piața retrocedărilor. Multă vreme a fost considerat primul jucător după Dorin Cocoş. De altfel, metoda bolii fictive a fost folosită de mai multe persoanaje care au primit despăgubiri de la ANRP.

Potrivit procurorilor, Horia Simu Şchiopu a sprijinit şi înlesnit nerespectarea prevederilor legale de către preşedintele, vicepreşedintele şi membrii Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor, prin depunerea la un dosar de despăgubire a mai multor înscrisuri false prin care s-a justificat necorespunzător realităţii o stare de sănătate precară şi o identificare greşită a unui teren în scopul acreditării ideii de imposibilitate de restituire în natură şi de urgenţă în soluţionarea dosarului.

În urma acestor acțiuni concertate cu o supraevaluare a terenului respectiv, Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor a aprobat raportul de evaluare, întocmit în condiţii nelegale, ceea ce a produs bugetului de stat un prejudiciu de 55.144.265 de euro, sumă de care Horia Simu ar fi beneficiat în mod necuvenit.

Dacă ţi-a plăcut acest articol, urmăreşte Rețeaua de Știri pe Facebook:

SĂNĂTATE