Home Politică Ministrul de Interne, Gabriel Oprea, merge marți la Consiliul JAI

Gabriel Oprea
Sursa Foto: Politia Romana

Vicepremierul Gabriel Oprea va reprezenta România la Consiliul extraordinar Justiţie şi Afaceri Interne ce va avea loc marți la Bruxelles, reuniune în cadrul căreia miniștrii de interne din statele UE vor încerca să cadă de acord asupra rezolvării crizei refugiaților.

Potrivit mandatului dat de președintele Klaus Iohannis, ministrul Gabriel Oprea va arăta că România își susține poziția potrivit căreia nu este de acord cu obligativitatea cotelor de refugiați impuse de Comisia Europeană.

Ministrul de Interne va avea un mandat foarte asemănător. România este solidară dar nu putem să considerăm cotele obligatorii o soluție la problema migrației. Cu acest mandat se va merge la Consiliul JAI, a declarat Klaus Iohannis după ședința CSAT de săptămâna trecută

Șeful statului s-a arătat însă îngrijorat că am putea fi obligați să primim mai mulți refugiați decât am propus noi. Și asta ca urmare a faptului că Parlamentul European a votat o rezoluție prin care a aprobat decizia Comisiei privind cotele obligatorii.

Parlamentul European a votat o rezoluție prin care susține cotele obligatorii, așa că am putea fi obligați să primim mai mulți refugiați decât am oferit noi locuri. În acest context, vom fi nevoiți să folosim fonduri europene pentru a extinde facilitățile oferite refugiaților sau ar trebui să construim alte centre pentru refugiați, a explicat Klaus Iohannis

Consiliul JAI de marți va fi urmat la doar o zi de un summit extraordinar la nivelul șefilor de stat și de guvern din Uniunea Europeană, întrunire anunțată de președintele Consiliului European și propusă de Germania. La această reuniune, țara noastră va fi reprezentată de președintele Klaus Iohannis.

Potrivit schemei de repartizare obligatorii a azilanților, România ar urma să preia 4.646 dintre cei 120.000 de noi refugiaţi aflaţi în Italia, Grecia şi Ungaria, potrivit schemei de redistribuire de urgenţă a refugiaţilor între statele membre ale Uniunii Europene, care face parte dintr-un plan în şapte puncte pentru soluţionarea crizei refugiaţilor cu care se confruntă Uniunea Europeană.

În luna mai, României îi mai fusese alocată o cotă de 1.705 refugiaţi din prima tranşă de imigranți de 40.000, aflaţi pe teritoriul Italiei şi Greciei.

Așa că țara noastră ar trebui să primească, în total, 6.351 de imigranți, variantă respinsă de autoritățile de la București, care au arătat în numeroase rânduri că țara noastră nu poate prelua decât 1785 de refugiați.

Dacă ţi-a plăcut acest articol, urmăreşte Rețeaua de Știri pe Facebook:

SĂNĂTATE