Home Politică Ministrul sănătăţii, Patriciu Achimaş Cadariu, a demisionat

Sursa Foto: gov.ro

Premierul Dacian Cioloş va prelua interimar şi funcţia de Ministrul al Sănătăţii, ca urmare a demisiei din această funcţie a lui Patriciu Achimaş Cadariu.

Prim-ministrul Dacian Cioloş a convenit, împreună cu preşedintele Klaus Iohannis, să preia conducerea interimară a Ministerului Sănătăţii, pentru a coordona direct şi a asigura continuitatea măsurilor necesare în sectorul de sănătate, arată executivul.

Cadariu şi-a prezentat luni dimineaţă demisia din funcţie, a anunţat Palatul Victoria, care a precizat că premierul Dacian Cioloş a acceptat demisia.

Demisia are loc în plin scandal al dezinfectanţilor diluaţi din spitale. Ministerul Sănătăţii a făcut publică vineri lista unităţilor sanitare în cadrul cărora au fost depistate probe neconforme, în urma controalelor realizate.

Pe acest document sunt nu mai puţin de 50 de instituţii, unele dintre ele fiind unităţi mari, extrem de importante în sistem, cum ar fi spitalele de urgenţă din mai multe judeţe şi Bucureşti.

Miercuri, ministrul Sănătății afirma că mai puțin de 5% din cele peste 3.500 de probe recoltate de la spitale au fost neconforme și 95% – conforme.

Total teste — 3.526. Sunt 3.526 de probe recoltate. Dintre acestea un procent de sub 5% au fost teste neconforme pentru diferitele produse biocide testate. Testarea s-a făcut în laboratoarele unităților sanitare, în laboratoarele DSP-urilor și în laboratoare private cu care unitățile sunt în contract. Testele de sanitație — practic se verifică pe suprafețe, pe mâini, pe obiecte modul în care procesul de curățenie se realizează în mod corespunzător, dacă produsul utilizat a avut efectul scontat în sensul distrugerii microorganismelor. În peste 95% din situații testele au fost conforme. (…) 150 de teste au fost neconforme. Fiind o anchetă penală, unele amănunte nu vi le pot da. (…) Consider că pacienții noștri sunt în siguranță în acest moment. Am aplicat metodologia standard acreditată în acest moment în România, afirma Cadariu, într-o conferință de presă.

Dacă ţi-a plăcut acest articol, urmăreşte Rețeaua de Știri pe Facebook:

SĂNĂTATE