Home Eveniment Mircea Băsescu, condamnat definitiv la 4 ani de închisoare

mircea basescu
Sursa Foto: Antena 3

Fratele fostului președinte Traian Băsescu, Mircea Băsescu, a fost condamnat joi de judecătorii de la Curtea de Apel Constanța la patru ani de închisoare cu executare în dosarul în care este acuzat că a luat bani de la familia lui Sandu Anghel pentru a-l elibera pe interlop din închisoare.

Mircea Băsescu a fost condamnat pentru trafic de influență, în vreme ce complicele său, Marian Căpățână, a primit o condamnare de trei ani.

Fratele fostului preşedinte a ajuns deja în custodia Poliţiei Constanţa, unde a mers de bunăvoie, însoţit de avocat. De aici va fi dus la Penitenciarul Poarta Albă, unde îşi va ispăşi pedeapsa.

Aparatorul lui Mircea Băsescu a declarat că după ce va vedea motivarea instanţei, va lua o decizie în privinţa unor căi extraordinare de atac.

Sute de mii de euro, șpagă pentru Mircea Băsescu

Potrivit procurorilor, la începutul anului 2011, după ce faţă de Sandu Anghel, zis Bercea Mondial, s-a luat măsura arestării preventive de către Tribunalul Olt, fiul acestuia, Florin Anghel, i-ar fi remis lui Mircea Băsescu suma de 250.000 de euro.

Banii ar fi fost oferiţi prin intermediul lui Marian Căpăţână, în schimbul promisiunii că fratele lui Traian Băsescu, preşedintele României la acea vreme, va interveni pe lângă magistraţii învestiţi cu soluţionarea dosarului în care Bercea era judecat pentru tentativă de omor.

Inculpatul Băsescu Mircea a lăsat să se creadă că are influenţă asupra magistraţilor şi poate obţine o situaţie favorabilă pentru tatăl denunţătorului: fie condamnarea la o pedeapsă mai mică, fie punerea în libertate, au scris procurorii în actul de sesizare a instanţei, arată procurorii DNA.

Ulterior, pentru că Bercea Mondial nu a fost pus în libertate, Florin Anghel i-ar fi dat lui Marian Căpăţână şi suma de 350.000 de euro, în acelaşi scop. Anchetatorii spun însă că acești bani nu au mai ajuns la Mircea Băsescu ci au fost opriți de Căpățână.

Potrivit procurorilor, după ce Bercea Mondial a fost condamnat, o parte din bani ar fi fost restituiți familiei acestuia.

După pronunţarea hotărârii de condamnare din data de 22.02.2012, având în vedere durata pedepselor cu închisoarea aplicate, mult mai mari decât pedepsele promise de inculpatul Băsescu Mircea, denunţătorul şi membrii familiei sale au pretins restituirea banilor daţi inculpaţilor. Deşi cei doi inculpaţi au restituit o parte din banii primiţi, aceştia l-au asigurat în continuare pe denunţător că vor continua demersurile pentru care au primit banii, respectiv folosirea influenţei în vederea obţinerii unei hotărâri favorabile, arată rechizitoriul procurorilor.

La scurt timp, Traian Băsescu a reacţionat pe Facebook la condamnarea stabilită pentru fratele său, declarându-se mulţumit că… acestuia nu i s-au luat bani.

In privinţa condamnării fratelui meu nu am de făcut nici un comentariu, fiind o hotărâre definitivă a instanţei, indiferent ce cred eu. Este o hotărîre definitivă prin care a fost condamnat la patru ani de închisoare, dar măcar Curtea de Apel Constanţa nu a mai reţinut obligaţii de plată din cîte înţeleg – a scris Traian Băsescu.

Dacă ţi-a plăcut acest articol, urmăreşte Rețeaua de Știri pe Facebook:

SĂNĂTATE