Home Sport Mircea Sandu şi Mitică Dragomir, condamnaţi pentru dezafilierea ilegală a Universităţii Craiova

Sursa Foto: Libertatea.ro

Mircea Sandu şi Mitică Dragomir, fostul preşedinte al FRF, respectiv fostul şef al LPF, au fost condamnaţi la 3 ani de închisoare cu suspendare, pentru dezafilierea ilegală a Universităţii Craiova.

De altfel, judecătorii au mai decis să plătească şi daune. Sandu şi Dragomir, dar şi statul român, prin FRF şi LPF, trebuie să plătească în solidar despăgubiri de 1 miliard de lei lui Adrian Mititelu, fostul patron al Universităţii Craiova.

Decizia a fost dată luni, 13 iunie, de către Tribunalul Bucureşti, dar poate fi atacată cu apel, care ar urma să se judece la instanţa superioară, Curtea de Apel Bucureşti.

La ultimul termen, procurorul DNA a cerut ca sentinţa să fie îndreptată spre maximul legal de 10 ani de închisoare şi să se aplice măsura executării pedepsei.

Mircea Sandu și Dumitru Dragomir au fost trimiși în judecată în iunie 2013, pentru abuz în serviciu contra intereselor persoanelor în formă calificată; folosirea influenței ori autorității persoanei care îndeplinește o funcție de conducere în cadrul unei persoane juridice fără scop patrimonial, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau foloase necuvenite și sustragere de sub sechestru.

În acest dosar, au fost trimise în judecată şi Federația Română de Fotbal și Liga Profesionistă de Fotbal, pentru infracţiunile de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor în formă calificată și sustragere de sub sechestru. Au fost găsite vinovate şi trebuie să plătească o amendă penală de 370.000 de lei.

Povestea dezafilierii Universităţii Craiova

Scandalul penal începe pe 20 iulie 2011, când la o ședință a Comitetului Executiv al FRF s-a hotărât excluderea provizorie a SC Fotbal Club U Craiova SA, considerându-se că s-a încălcat grav statutul Federației.

Decizia a fosz luată în Comitetul Executiv pe repede înainte, chiar în aceeaşi zi, fără să treacă, conform procedurii, de validarea Adunării Generale a FRF. Clubul patronat de către Adrian Mititelu a fost scos din fotbal fără a se expune motivele care au stat la baza acestei decizii.

 

“Ulterior, la data de 25 iunie 2012, printr-o sentință civilă, Curtea de Apel București a stabilit că măsura excluderii provizorii a Clubului U Craiova, a fost adoptată cu ‘un manifest exces de putere, iar prin punerea sa în aplicare s-au produs deja consecințe iremediabile din punct de vedere material și al activității sportive, care se perpetuează în timp’. Concret, urmare a deciziei de excludere a Fotbal Club U Craiova SA din FRF, contractele civile dintre aceasta și jucătorii săi de fotbal au fost desființate, iar jucătorii au fost legitimați la alte cluburi sportive, fără nicio contraprestație aferentă drepturilor federative ale acestora. Toate acestea, în condițiile în care drepturile federative fuseseră puse sub sechestru legal, aplicat pe seama clubului craiovean, ca urmare a existenței unor obligații față de bugetul statului”, potrivit rechizitoriului DNA.

În urma dezafilierii, Universitatea a suferit un prejudiciu de aproape 15.800.000 de lei, adică peste 3,5 milioane de euro.

Dacă ţi-a plăcut acest articol, urmăreşte Rețeaua de Știri pe Facebook:

SĂNĂTATE