Home Social Modificări în cea mai controversată lege. În ce condiţii ar putea fi...

Legea antifumat se află iarăşi în dezbatere în Parlament. După ce senatorii au votat pentru “îndulcirea” actului normativ, deputata PSD Aurelia Cristea, care s-a aflat de la început printre iniţiatorii acestei legi, aduce noi amendamente. Astfel, fumatul în maşina personală ar putea fi interzis, în anumite condiţii.

De asemenea, deputata a depus amendamente şi pentru a fi interzisă ţigara electronică în zona locurilor de joacă, atât în spaţiile deschise, cât şi în cele închise.

Astfel, Cristea spune că îşi doreşte să apere drepturile copiilor. Iată în ce condiţii ar putea fi amendat şoferul care fumează în maşina sa personală.

“Am corectat nişte lucruri cerute din partea societăţii civile şi a cetăţenilor şi care se referă, în primul rând, la introducerea interzicerii ţigării electronice la spaţiile de joacă pentru copii, atât în aer liber, cât şi în spaţii închise.  Şi, de asemenea, suplimentar, astfel încât este în concordanţă şi cu decizia Curţii Constituţionale şi cu convenţia privind Drepturile Copilului, interzicea fumatului în maşina proprietate personală, dacă se află copii sau femei însărcinate. Aceast amendament este în concordanţă cu decizia Curţii Constituţionale din luna ianuarie, din 27 ianuarie, prin care se specifică clar că dreptul la sănătate este cel care primează.  De asemenea, este în concordanţă cu principiile care stau la bază Convenţiei Internaţionale a Drepturilor Copilului. Copilul nu se poate apăra, noi trebuie să fim cei care legifărăm astfel încât drepturile lui să nu fie încălcate.” – a spus Cristea în Parlament.

Reporterii au întrebat-o ce se întâmplă în cazul în care în maşină se află o femeie însărcinată, dar care este de acord ca şoferul sau proprietarul maşinii să fumeze.

“Aurelia Cristea: Noi discutăm despre încălcarea unui drept de o terţă persoană.
Reporter: Dacă îşi dă acordul femeia însărcinată?
Aurelia Cristea: Nu există posibilitatea de a-ţi da acordul pentru a te îmbolnăvi tu sau pentru a îmbolnăvi copilul. Şi mai ales pentru a îmbolnăvi copilul, nu există un astfel de acord. Trebuie să ne protejăm cât mai mult. Acesta este unul dintre factorii nocivi care produce în România 42.000 de victime anual.” 

Iniţiatoarea legii antifumat susţine că astfel se va produce o conştientizare mai mare la nivel public. Modificările ar trebui să descurajeze fumătorii, copiii lor să nu mai fie expuşi şi există şi previziuni pe termen lung.

Pentru a ajunge în 2035 să avem prima generaţie de copii care să nu mai fumeze.
Pentru ca femeile însărcinate să nu fumeze, pentru ca, în primul rând, să ferim copiii de astfel de situaţii. Asta înseamnă că poliţia va putea aplica amenzi aşa cum aplică atunci când îi găseşte vorbind la telefon. Există astfel de prevederi şi în legislaţiile altor ţări. Marea Britanie este cel mai recent caz, anul trecut a adoptat această legislaţie”, afirmă deputata.

În acest moment, amendamentele au trecut de Comisia de Buget, iar comisii raportoare sunt Comisia de Industrii, Comisia de Sănătate şi Comisia Juridică. Dacă modificările vor intra în actul normativ, atunci cei care vor fi prinşi fumând în maşina în care se află o femeie însărcinată sau un copil vor fi amendaţi cu până la 500 de lei. Fumatul în maşinile înregistrate pe persoană juridică este deja interzis în România.

 

Dacă ţi-a plăcut acest articol, urmăreşte Rețeaua de Știri pe Facebook:

SĂNĂTATE