Home Extern “Mona Lisa a războiului din Afganistan” a fost arestată. Destin schimbat pentru...

Sursa Foto: Wikimedia Commons

Soarta celeberei refugiate cu ochii verzi, de pe coperta National Geographic, ia o turnură dramatică. Fata afgană cu ochii verzi, Sharbat Gula, a fost arestată în Pakistan, pentră că ar fi folosit documente de identitate false.

Sharbat Gula avea 12 ani când a apărut pe coperta celebrei reviste, iar imaginea ei a devenit un simbol al crizei refugiaţilor, în 1985. A fost numită şi “Mona Lisa a războiului din Afganistan”, însă, după mai bine de trei decenii de la momentul în care, fără a căuta, a găsit faima, riscă acum să fie condamnată la o pedeapsă de până la 14 ani de închisoare.

Fata cu ochii verzi, pătrunzători, a ajuns în Pakistan după ce ţara ei natală, Afganistan, a fost invadată de trupele sovietice. În decembrie 1984, ea a fost fotografiată într-o tabără de refugiaţi, de Steve McCurry.

fara-afgana

Sursa foto: Flickr

Încă din 2015 au apărut informaţii cu privire la mai mulţi cetăţeni afgani care ar locui ilegal în Pakistan, folosind documente false, printre ei aflându-se şi Gula. Însă, investigaţia a fost de lungă durată, iar arestarea a venit abia miercuri, în această săptămână.

Un oficial al Agenţiei Federale de Investigaţii a declarat că aceasta riscă până la 14 ani de închisoare, dar şi o amendă de 5.000 de dolari. Gula ar fi obţinut actul de identitate fals în aprilie 2014. Cei care au ajutat-o sunt acum căutaţi.

Însă, arestarea ei a provocat un val de reacţii şi chiar autorul fotografiei care a făcut-o celebră a declanşat o campanie pentru a-i veni în ajutor. Fotograful american a anunţat că îşi va folosi toate mijloacele financiare necesare pentru ca Sharbat să redevină liberă.

Sunt lansate, de asemenea, informații că acţiunea vine, cel mai probabil, în urma campaniei declanşate de autorităţile pakistaneze împotriva refugiaţilor. Politicienii îi acuză pe imigranţi de acte de terorism sau de alte infracţiuni grave. Se estimează că 2,5 milioane de afgani s-au refugiat în Pakistan în ultimele decenii.

Potrivit The Guardian, au fost identificate, până acum, peste 60.000 de acte de identitae false, cu ajutorul cărora cetăţenii străini au reuşit să locuiască ilegal în Pakistan.

În ultimul an se estimează că peste 350.000 de migranţi s-au întors în Afganistan, cei mai mulţi fiind tineri care s-au născut în Pakistan şi care au mers să-şi cunoască ţara în care îşi găsesc originile.

De altfel, acţiunile împotriva afganilor ar fi mers până la blocarea conturilor bancare pentru cei care ar deţine documente false.

Gula este doar unul dintre cetăţenii afgani care sunt prinşi în eforturile disperate ale pakistanezilor de a-i determina să se întoarcă acasă. Se vorbeşte şi despre un termen limită: martie 2017. După această dată, guvernul de la Islamabad şi-ar putea intensiva eforturile, iar unele voci spun că situaţia ar putea deveni dramatică.

Dacă ţi-a plăcut acest articol, urmăreşte Rețeaua de Știri pe Facebook:

SĂNĂTATE