Home Eveniment Monica Iacob Ridzi află abia în septembrie dacă părăseşte închisoarea

Sursa Foto: observatortv.ro

Judecătorii de la Tribunalul Ilfov au amânat pentru luna septembrie o decizie privind cererea fostului ministru al Tineretului şi Sportului Monica Iacob-Ridzi de întrerupere a executării pedepsei de cinci ani închisoare, primită în dosarul legat de organizarea Zilei Tineretului din 2009.

Magistraţii au amânat pe 5 iunie procesul, deoarece nu a sosit la dosar expertiza Institutului Naţional de Medicină Legală prin care să se stabilească dacă Ridzi suferă de o boală care nu poate fi tratată în reţeaua sanitară a Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor şi care face imposibilă executarea imediată a pedepsei.

Instanţa a solicitat întocmirea unei expertize medico-legale care să arate dacă Monica Iacob-Ridzi poate sau nu să se trateze în spitalele din penitenciare sau în reţeaua sanitară a Ministerului Sănătăţii, cu asigurarea pazei permanente. În funcţie de aceste rezultate, magistraţii decid dacă fostul ministru rămâne în închisoare sau se impune întreruperea executării pedepsei.

În paralel, pe masa ministrului Robert Cazanciuc se află cererea de grațiere a Monicăi Iacob Ridzi la președinție, cerere pentru care Klaus Iohannis a cerut aviz de la Ministerul Justiției.

Cererea de grațiere a fost trimisă la Președinție pe 28 mai, fiind depusă de Tiberiu Iacob Ridzi și conține documente medicale atât ale fostului ministru cât și ale copiilor familiei Ridzi.

În acest moment, Monica Iacob Ridzi se află la Spitalul Penitenciar Jilava, după ce a fost transferată de la Penitenciarul Gherla, tocmai din cauza problemelor de sănătate.

Pe 15 februarie, Monica Iacob-Ridzi a fost condamnată definitiv de Înalta Curte de Casație și Justiție la 5 ani de închisoare cu executare în dosarul în care este acuzată de abuz în serviciu în legătură cu organizarea Zilei Tineretului din 2009.

Potrivit DNA, în perioada 17 martie – 22 mai 2009, Monica Iacob-Ridzi , în calitate de ordonator principal de credite, ar fi hotărât ca, sub pretextul realizării unor manifestări de amploare la nivel naţional dedicate Zilei Naţionale a Tineretului şi externalizării serviciilor de organizare aferente, să atribuie ilegal unor firme private contracte de prestări servicii având acest obiect.

În acest scop a fost alocată firmelor Artisan Consulting SRL şi Compania de Publicitate Mark SRL suma de aproximativ 3.120.000 lei, o valoare mult mai mare decât cea solicitată şi aprobată prin buget pentru acest eveniment.

Fostul ministru al Tineretului şi Sportului a hotărât, de asemenea, în mod unilateral, ca evenimentele să fie organizate în locaţii din Bucureşti, Costineşti şi 39 reşedinţe de judeţ, în care cunoştea că structurile proprii ale ministerului ori alte entităţi publice sau private vor desfăşura manifestări de acest gen.

De asemenea, procurorii o acuză pe Ridzi că, ulterior declanşării cercetărilor, în 13 iulie 2009, ar fi intervenit să fie şterse din calculatoarele MTS aparţinând unora dintre coinculpaţi date informatice şi fişiere relevante cu privire la organizarea Zilei Tineretului, atât din agendele de poştă electronică, cât şi din memoria calculatoarelor, pentru a împiedica aflarea adevărului.

 

Dacă ţi-a plăcut acest articol, urmăreşte Rețeaua de Știri pe Facebook:

SĂNĂTATE