Home Social Moromeţii îi bântuie pe absolvenţi, la Bacalaureat. Ce a apărut pe internet,...

Sursa Foto: Captură Moromeţii, în regia lui Stere Gulea

După prima probă scrisă la Bacalaureat 2016, a apărut şi primul scandal. Mulţi absolvenţi de liceu au ales să scrie la punctul trei despre romanul lui Marin Preda, Moromeţii, deşi în cerinţa subiectului se vorba despre un roman interbelic.

“Redactează un eseu, de 600 – 900 de cuvinte, în care să prezinţi tema şi viziunea despre lume, într-un roman interbelic studiat”, a picat la subiectul de 30 de puncte, la profilul real. Absolvenţii puteau să îşi aleagă mai multe opere: Ion, Ultima noapte de dragoste, Întâia noapte de război, Baltagul sau Enigma Otiliei.

Unii au greşit perioada şi au ales romanul postbelic Moromeţii, în timp ce alţi absolvenţi au greşit genul literal şi au crezut că nuvela “Moara cu noroc”, a lui Ioan Slavici, poate fi considerată roman.

Luni, după examen, pe internet a apărut şi o petiţie, intitulată “Morometii la subiectul 3 la bac”. Doar în primele ore a fost semnată de aproape 2000 de oameni, dar cei mai mulţi susţin că este doar un pamflet şi îi muştruliesc pe care care au făcut confuzia la Bac.

“In primul rand subiectele au fost super accesibile! Cat de greu este sa observati ca sunteti retardati si sa va tineti gura inchisa?!

Puneti mana si invatati, copii, ca daca stati pe facebook si pe afara, d-aia e morometii interbelic pt voi. 

Deci atât de simplu e: cine o “știut” ca morometii e interbelic e un prost si gata” – scriu unii dintre ei.

Alţii iau petiţia în serios şi încearcă să explice de ce eseul lor, despre Moromeţii, ar trebui acceptat.

“Faza este ca primul volum este interbelic… sunt o gramada de site-uri, ba chiar si manuale scrise de profesori unde scrie clar ca volumul I este interbelic”

Printre comentarii se află şi acela al unui tânăr care recunoaşte că a greşit, dar nu pare foarte afectat şi nici cuvintele folosite nu sunt deloc elegante.

“Salut, sunt Marius din Mariuzana si am scris Morometii la subiectul 3, dar fiindca sunt un Marius destept, ma doare-n…  de petitia voastra, multumesc”. 

“Moromeţii”, confuzie cu repetiţie

Nu este pentru prima oară când “Moromeţii” îi bântuie pe adolescenţi. În urmă cu 10 ani, o mare parte din generaţia de atunci făcea aceeaşi greşeală. Pe 3 iulie 2006, li se cerea absolvenţilor la proba de Limbă şi Literatura Română să prezinte condiţia intelectualului în societate, prin referire la un roman, apartinând unui autor canonic ( Liviu Rebreanu, Camil Petrescu sau Marin Preda).

Subiectul avea şi mai mare greutate atunci. Valora 40 de puncte, astfel că cei care au ales Marin Preda, dar nu cu Cel mai iubit dintre pământeni, ci cu Moromeţii, puteau fi în situaţia în care să pice proba.

Ţăranul Ilie Moromete nu era deloc intelectual şi nici Ion al Glanetaşului, cum au ales unii. Până la urmă, decizia luată la Ministerul Educaţiei a fost ca profesorii corectori să puncteze totuşi lucrările pentru corectitudine gramaticală şi lizibilitate, astfel încât să nu se piardă în totalitate cele 40 de puncte.

Dacă ţi-a plăcut acest articol, urmăreşte Rețeaua de Știri pe Facebook:

SĂNĂTATE