Home Politică Moscheea de la Bucureşti, un nou scandal. Muftiul demontează afirmaţiile lui Băsescu

moscheea

Şeful Cultului Musulman din România susţine că moscheea ce ar urma să se construiască la Bucureşti nu este nici pe departe “cea mai mare din Europa”. Muftiul Murat Iusuf afirmă că lăcaşul de cult va avea o capacitate de 1.000 de locuri, iar cei “6.000 de studenţi musulmani” despre care vorbea Traian Băsescu vor fi de fapt 20 de copii.

Potrivit acestuia, moscheea ce va fi construită la Bucureşti va avea dimensiuni medii. Pe terenul alocat construcţiei acestei moschei va mai fi ridicat un spaţiu pentru abluţiune (n.r: spălare a corpului pentru purificare), un parc, dar şi o şcoală de vară, unde copiii pot veni să înveţe “abecedarul religiei musulmane”.

Acesta a explicat că respectiva şcoală, care a stârnit controverse, are o capacitate de 20 de locuri, iar, dacă ideea este întâmpinată cu reticenţă, este dispus să renunţe la această clădire.

Muftiul Murat Iusuf a adăugat că, în cazul în care faptul că ridicarea acestui lăcaş de cult este finanţată de către statul turc va deveni un subiect de controversă, este dispus să renunţe la această variantă şi să solicite statului român fonduri.

De asemenea, secretarul de stat Victor Opaschi,  a explicat că au existat multiple discuţii privind localizarea acestui teren, una dintre variante fiind zona Crângaşi, neacceptată în şedinţa Consiliului General al Municipiului Bucureşti.

Construcţia acestei moschei face parte dintr-un protocol de reciprocitate între statul român şi cel turc, ce include folosirea unor terenuri pentru construirea unui lăcaş de cult, respectiv a unui cimitir.

Pot să afirm că din 1990 până astăzi, la nivel de preşedinte, prim-ministru, ministru de Externe, în toate întâlnirile cu partea turcă, s-au ridicat următoarele probleme – amenajarea unui cimitir şi construirea unei moschei, a spus Opaschi.

Dacă, în Istanbul, există, din 2002, un cimitir ortodox român, cimitirul musulman din România a fost amenajat în urmă cu câteva luni, în comuna Domneşti, a mai explicat Opaschi.

În ceea ce priveşte alocarea unui teren în Istanbul, pentru ridicarea unui lăcaş de cult al Bisericii Ortodoxe Române, Opaschi a mai spus că există, în prezent, trei variante. “Sunt generoase, vă asigur de acest lucru”, a adăugat secretarul de stat, menţionând că Patriarhia Română este autorizată să dea mai multe informaţii despre acest aspect.

Fostul președinte Traian Băsescu a susținut că înființarea unei moschei și a unui centru de învățământ musulman în București va expune România teroriștilor. Într-o postare pe Facebook, săptămâna trecută, Băsescu aducea în discuție posibilitatea unui atac terorist în sistemul de transport în comun din Capitală.

Probabil nu reuşiţi să vă imaginaţi o staţie de metrou din Bucureşti în care, la ore de vîrf, un tânăr credincios se detonează în numele lui Allah. Sau poate inteligenţa nu va ajută să vă imaginaţi tineri romîni (sic!) eşuaţi în viaţă convertiţi la islamism şi trimişi în tabere de instruire prin Siria, Irak sau Afganistan şi reveniţi în Europa pentru a ne aduce binefacerile Statului Islamic, scria Băsescu. 

De asemenea, într-un discurs susţinut pe 6 iulie în faţa membrilor PMP, Băsescu susţinea că pe lângă moscheea de la Bucureşti se va construi o universitate care va adăposti 6.000 de studenţi musulmani.

În momentul în care islamismul se extinde către Balcani, prim-ministrul nostru hotărăşte să aprobe construcţia celei mai mari moschei din Europa, pe lângă care să funcţioneze o universitate pentru 6.000 de studenţi. Nu există risc mai mare de securitate naţională decât să aduci studenţi musulmani în România şi de aici să-i şi exporţi prin Europa. Cred că astfel de decizii sunt cel puţin nesăbuite, dacă nu antinaţionale, a spus Băsescu.

Guvernul a decis să ofere Muftiatului Cultului Musulmanilor 11.000 de metri pătraţi de teren în Bucureşti, în apropierea Romexpo, pentru construirea celei mai mari moschei din Europa. Buget realizării lăcașului de cult este de aproximativ trei milioane euro, banii urmând să fie asiguraţi de Republica Turcia, prin intermediul Departamentului de Stat pentru Culte de la Ankara.

Dacă ţi-a plăcut acest articol, urmăreşte Rețeaua de Știri pe Facebook:

SĂNĂTATE