Home Extern Musulmanul Sadiq Khan, ales primar în Londra

Sursa Foto: Facebook

Deputatul Sadiq Khan, membru al opoziţiei laburiste, a fost ales primar al Londrei, potrivit rezultatelor definitive anunţate oficial în cursul nopţii de vineri spre sâmbătă, devenind primul edil musulman al unei mari capitale occidentale, scrie AFP, citat de Agerpres.

Fiu al unui imigrant pakistanez şofer de autobuz, Sadiq Khan a obţinut 1.310.143 de voturi, faţă de 994.614 voturi pentru principalul său adversar, conservatorul Zac Goldsmith, fiul miliardarului Jimmy Goldsmith.

Numărul voturilor lui Khan este aproximativ egal cu cel al populației musulmane din metropola britanică. Potrivit cifrelor de la recensământul din 2011, în Londra existau 1.012.823  de musulmani, adică 12,4% din totalul populației.

Asta în condițiile în care, potrivit aceleiași cercetări sociologice, numărul total al londonezilor este de 8.173.941.

De atunci însă, cifra a crescut la 8,6 milioane de locuitori, atât Khan, cât și contracandidații săi vorbind în campanie despre probleme precum locuinţe inaccesibile sau transportul supraaglomerat.

Sadiq Khan a avut parte de o susținere importantă pe considerente etnice și religioase din partea populației musulmane, în condițiile în care la vot s-au prezentat doar aproximativ 37% dintre persoanele aflate pe listele electorale.

Drept urmare, se poate spune că absenteismul major a făcut loc votului etnic și a putut duce la alegerea primului primar musulman dintr-o mare metropolă europeană.

Khan a susținut, în discursul său, că va fi un primar al tuturor londonezilor, indiferent de religie.

Aceste alegeri nu au trecut fără dispute şi sunt mândru să văd că Londra a ales astăzi speranţa în locul fricii, unitatea în locul divizării. Sper că nu ne vom mai confrunta cu o alegere atât de dificilă. Teama nu ne aduce mai multă securitate, ea ne face mai slabi, iar politica fricii pur şi simplu nu este binevenită în oraşul nostru, a afirmat Khan.

În momentul discursului ţinut de Sadiq Khan, candidatul partidului de extremă dreaptă Britain First, Paul Golding, aflat în spatele lui alături de ceilalţi candidaţi, a făcut stânga împrejur părăsind scena, scrie Agerpres.

Rasist? Nu i-am întors spatele pentru că e de origine asiatică. I-am întors spatele pentru că e un om rău, a declarat ulterior Golding.

Dacă ţi-a plăcut acest articol, urmăreşte Rețeaua de Știri pe Facebook:

SĂNĂTATE