Home Extern NASA pregătește primul zbor cu echipaj uman pe Marte

O echipă formată din șase persoane, recrutate de Agenția Spațială Americană, a început sâmbătă un program dur de pregătire, în vederea primului zbor cu echipaj uman pe Marte.

Cei șase vor locui în izolare, timp de un an într-un dom în apropierea unui vulcan din Hawaii, în condiții care simulează viața pe Planeta Roșie.

Ei nu vor avea parte de aer natural, mâncare proaspătă, dar nici intimitate. Spațiul de locuit măsoară doar 11 metri în diametru și are o înălțime de 6 metri.

Fiecare subiect al testării va avea la dispoziție un pat și un mic birou. Pentru orice ieșire în afara domului, ei vor fi nevoiți să poarte costume spațiale.

Proviziile includ praf din care își vor putea prepara brânză, dar și conserve de ton. Cei șase sunt un astrobiolog francez, un fizician german și patru americani: un pilot, un arhitect, un specialist în analiza solului și un… jurnalist.

Dom Hawaii Marte1

Specialiștii NASA spun că vor observa, pe durata testării, atât elemente tehnice și științifice, dar și comportamentul subiecților, nevoiți să petreacă un timp îndelungat într-un spațiu atât de mic.

Cred că una dintre lecții e că nu poți preveni conflictele între oameni. Se vor întâmpla în timpul misiunilor foarte îndelungate, chiar și cu oameni bine pregătiți, spune Kim Binsted, un oficial NASA.

Experiența izolării este cea mai lungă de acest gen. Misiunile pe Stația Spațială Internațională durează, spre exemplu, șase luni. Specialiștii estimează că o misiune pe Marte ar putea dura între un an și trei ani.

 

Dacă ţi-a plăcut acest articol, urmăreşte Rețeaua de Știri pe Facebook:

SĂNĂTATE