Home Social Naşterea şi virusul ZIKA. Momentul în care mamele spun că e cea...

Sursa Foto: TELESURTV.NET

Virusul ZIKA a devenit o ameninţare pentru întreaga planetă, iar mii de mame trăiesc un coşmar. Deşi încă nu este acceptată la nivel oficial, teoria conform căreia virsul afectează fetuşii, iar copiii sunt aduşi pe lume cu microcefalie sau probleme neurologice grave a ajuns să fie îmbrăţişată de doctori cu renume mondial.

În cele două Americi, la cabinetele medicilor ginecologi, în fiecare zi se prezintă femei însărcinate speriate, unele chiar panicate din cauza virusului considerat un inamic invizibil, dar nimicitor pentru copiii pe care îi poartă în pântece.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii avertizează în privinţa unei posibile epidemii, iar spaima globală este justificată de recomandări ce, până nu demult, ar fi părut imposibil de auzit în secolul XXI. În unele ţări precum Brazilia, Columbia sau Salvador, femeilor li s-a spus că ar fi cel mai bine dacă nu ar mai rămâne însărcinate, până când se va reuşi eradicarea acestui pericol. S-a transmis ideea cuplurilor să amâne să aibă un copil cel puţin până la finalul sezonului ploios sau chiar în următorii doi ani.

Ce este virusul ZICA şi unde există cel mai mare risc

Zika este transmis prin muşcătura tânţarilor Aedes Aegypti, cunoscuţi şi drept ţânţari-tigru, originari din zonele tropicale şi sub-tropicale. Virusul se răspândeşte cu repeziciune în corp, fără efecte brutale imediate. Unele dintre persoane infectate au prezentat doar simptome asemănătoare gripei: febră, dureri musculare, apatie. Iar după câteva zile, starea lor s-a îmbunătăţit fără a lua tratament ceea ce le-a făcut să creadă că nu a fost nimic grav. Însă, virusul a rămas în corp, iar unii specialişti cred că victime au căzut fetuşii.

Un cercetător din Brazilia susţine că a găsit genomul virusului în lichidul amniotic în cazurile a două mame ale căror copii au fost diagnosticaţi cu microcefalie, adică craniul bebeluşului nu s-a dezvoltat suficient, ceea ce poate duce la boli neurologice grave. Aceeaşi cercetători mai susţin că au găsit virusul Zika şi în ţesutul cerebral al celor doi bebeluşi care, din nefericire, nu au supravieţuit.

Alerta cu privire la virusul Zika a fost declanşată încă de anul trecut, în Brazilia, când aproape 3000 de bebeluşi s-au născut cu microcefalie, faţă de 150, în 2014.

Virusul are însă “rădăcini” vechi în America şi Africa, fiind prima oară descoperit în urmă cu aproape o jumătate de veac, însă, nici până acum nu există un vaccin care să imunizeze populaţia.

În aceste momente, mai multe ţări se tem de o epidemie de Zika. Cazuri au fost depistate în Brazilia, Statele Unite ale Americii, Chile, Columbia, Panama, El Salvador, Guatemala, Mexico, Paraguay, Suriname şi Venezuela.

Zika şi bebeluşii. Momentul în care mamele spun că este cea mai urâtă zi din viaţa lor

Nu întotdeauna virusul ZIKA este considerat cauza microcefaliei şi a altor probleme neurologice descoperite la bebeluşii aduşi pe lume, în zone unde riscul infecţiei este mare, însă, nici nu este complet eliminat.

O familie din Salvador a vorbit pentru BBC despre coşmarul pe care îl trăiesc. Mila şi Rodrigo Gomes aşteptau al doilea copil, iar cu trei luni înainte de naştere au aflat că are microcefalie.

VIRUSUL ZICA captura BBC

Sursa foto: captură BBC

Când s-a născut a venit şi confirmarea, iar atunci mama a spus că ceea ce trebuia să fie cea mai frumoasă zi din viaţa ei a devenit cea mai urâtă.

parinti copil virus zika

Mila şi Rodrigo Gomes, Sursa foto: captură BBC

Gabriel, fiul lor, are microcefalie şi un sindrom care afectează articulaţiile şi muşchii. De asemenea, el are un picior deformat și calcificări în părți ale creierului. Efectele virusului Zika sunt încă investigate.

Huffington Post a preluat un articol Associated Press în care era prezentată povestea unui cuplu din Brazilia. Jurnaliştii descriu cum infecţia mamei, aparent banală, ajunge să aibă urmări devastatoare pentru bebeluş.

În primele săptămâni de sarcină, Angelica Pereira a simţit că o muşcătură de ţânţar a deranjat-o câteva zile. Se trezea cu febră, dureri de cap, o erupţie ciudată pe piele, iar ochii parcă o ardeau, însă, toate aceste simptome au dispărut subit în mai puţin de patru zile.

Virusul lăsase consecinţe care i-a marcat viaţa. Fetiţa ei, Luiza, s-a născut cu microcefalie, care poate duce la un retard mintal. Neurologii i-au dat tatălui o veste şi mai proastă: leziunile pe creier au cauzat o paralizie cerebrală.

“Am simţit că inima mi se opreşte, când am auzit toate acestea. La tot ceeea ce m-am gândit imediat au fost luptele pe care fiica mea o să le ducă din cauza discriminării”, a povesit Pereira, o mamă în vârstă de doar 20 de ani, conform sursei citate.

Riscul unei epidemii în Europa. Cât de ferită este România

Continentul american este în acest moment principalul focar, iar aproape un miliard de oameni sunt în pericol.

Până acum, au fost confirmate cazuri izolate cu infecţii Zika în Europa şi este vorba despre pacienţi care au călătorit în zone tropicale.

Unul dintre pacienţi este din Danemarca, oraşul Aarhus, şi s-a întors de curând din America Centrală și de Sud, unde se presupune că a fost contaminat. Alte două cazuri au mai fost confirmate la pacienţi din Elveţia. Boala a mai fost depistată şi la pacienţi din Marea Britanie, Italia, Olanda sau Portugalia.

Interesant este ceea ce s-a descoperit în Franţa. În locuri de vis pentru destinaţii de vacanţă, pe insule şi arhipelaguri care aparţin Franţei, au fost menţionate cazuri autohtone, adică aici infecţiile nu au fost aduse din America Latină sau din Nordul Americii. Cazurile au apărut în insulele Guadelupa, Martinica şi Saint-Martin din Caraibe, anunţă miercuri AFP.

Ţânţarul Aedes se regăseşte şi pe bătrânul continent, dar încă nu s-a dovedit dacă este purtător al virusului. Cu privire la România, autorităţile sunt încă relaxate şi spun că nu există pericolul unei epidemii.

Însă, se previzionează momente tensionate încă din această primăvară, când numărul călătoriilor în ţările calde este mai mare. Mai mult, peste câteva luni, Brazilia va găzdui Jocurile Olimpice de Vară, la Rio, unde sunt aşteptaţi sute de mii de spectatori din întreaga lume, ceea ce stârneşte îngrijorare.

Până atunci, autorităţile din Brazilia speră să eradicheze pericolul şi au realizat un plan de acţiune. 266.000 de soldaţi vor fi mobilizaţi într-o operaţiune de eliminare a ţânţarilor. Practic, militarii vor merge din casă în casă, în zonele cele mai afectate, pentru a distruge inamicii zburători.

Dacă ţi-a plăcut acest articol, urmăreşte Rețeaua de Știri pe Facebook:

SĂNĂTATE