Home Politică Nicolae Păun, singurul inculpat din dosarul Partida Romilor trimis după gratii

Sursa Foto: Ziuanews.ro

Deputatul Nicolae Păun a ajuns după gratii, în dosarul Partida Romilor, fiind acuzat că a deturnat 6 milioane de euro, fonduri europene, dar şi de la bugetul de stat.

Nicolae Păun este singurul inculpat din dosar aflat după gratii. Sunt cercetaţi mai mulţi membrii din Partida Romilor, dar şi Mădălin Voicu, care însă a scăpat de reţinere şi arestare preventivă după ce colegii săi deputaţi l-au salvat la votul din plen şi nu au încuviinţat cererile DNA.

Nicolae Păun nu a făcut declaraţii în faţa jurnaliştilor, când a fost scos în cătuşe. Acesta este acuzat de şapte infracţiuni, toate în formă continuată:

– folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene
– schimbarea, fără respectarea prevederilor legale, a destinației fondurilor europene,
– deturnarea de fonduri,
– spălarea banilor,
– efectuarea de operațiuni financiare, ca acte de comerț, incompatibile cu funcția, atribuția sau însărcinarea pe care o îndeplinește o persoană ori încheierea de tranzacții financiare, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite,
– cumpărarea de influență,
– influențarea declarațiilor,
toate în formă continuată.

Nicolae Păun a fost interceptat în timpul anchetei. Una dintre stenograme arată că acesta ar fi ştiut că e înregistrat şi, indirect, îi ameninţa pe procurori, spunând că bagă cuţitul în ei după ce iese din închisoare. Ulterior, a precizat că erau simple vorbe rostite la nervi.

Tunul de 6 milioane de euro, sub paravanul intregrării romilor pe piaţa forţei de muncă

Ancheta DNA se derulează pe mai multe paliere. Din comunicatul remis de către Direcţia Naţională Antucorupţie, reiese că Nicolae Păun este creierul operaţiunii penale.

Sub comanda acestuia au fost realizate două proiecte cu fonduri europene, dar şi cu bani de la bugetul României. Este vorba despre “Antreprenoriatul social, o șansă pentru comunitățile de romi” şi “Acces pe piața muncii – O șansă pentru tine”, proiecte prin care peste 6.000 de romi ar fi trebuit şcoliţi pentru a se putea integra mai uşor pe piaţa muncii.

În realitate, spun procurorii DNA, toate fondurile primite (24.220.396,43 de lei de la UE și 3.030.312 lei cofinanțare de la stat) au fost deturnate în scopuri personale.

La întocmirea proiectelor, au fost încheiate liste cu câte 3000 de persoane defavorizare care ar fi trebuit să urmeze cursuri pentru creşterea capacității acestora de a participa pe piața muncii şi să se creeze locuri noi de muncă.

Programele de formare de care urmau a beneficia cei din grupul țintă au fost: lucrător în construcții, lucrător în izolații, zidar, pietrar, tencuitor, barman, bucătar, chelner, lucrător în comerț, frizer, manichiurist, pedichiurist şi urmau să se desfăşoare, în cadrul proiectului “Acces pe piața muncii – O șansă pentru tine” în nouă judeţe: Alba, Bacău, Cluj, Constanța, Dolj, Galați, Gorj, Mureș și Vaslui.

Procurorii spun că persoanele din grupurile ţintă nu au existat, au fost trecute în mod fictiv ca fiind beneficiare sau chiar, unele dintre acestea, nici n-au avut cunoştinţă că au făcut parte din grupul ţintă.

În primul proiect, “Antreprenoriatul social, o șansă pentru comunitățile de romi”, 77% dintre fonduri au ajuns doar pentru salariile angajaţilor. Cursurile s-ar fi realizat haotic la două hoteluri din Sinaia, scriu procurorii. Deşi ar fi trebuit să particie 3.296 de persoane, au fost prezenţi doar 163 de oameni.

În cel de-al doilea proiect, unii dintre participanţii la cele câteva ore de curs (deşi ar fi trebuit să fie 360 de ore) au primit la final un certificat de absolvire, precum și sume de bani între 300 și 600 de lei, în timp ce alte persoane, deși s-au înscris programele de pregătire, nu au participat la niciun curs, dar au primit sume de bani între 300 și 600 de lei sau nu au primit deloc, mai arată DNA.

Dacă ţi-a plăcut acest articol, urmăreşte Rețeaua de Știri pe Facebook:

SĂNĂTATE