Home Economic Noul jaf național: cu cât plătește România kilometrul de autostradă

Sursa foto: Wikipedia

Guvernul a schimbat standardele de cost şi se pregătește să plătească până la 21 de milioane de euro pentru un kilometru de autostradă, arată o analiză realizată de Digi 24. În urmă cu cinci ani, însă, preţurile erau de câteva ori mai mici – între 4 şi 6 milioane de euro pe kilometru.

 Cel mai scump tronson de autostradă va fi cel dintre Posada şi Surduc de pe Comarnic-Braşov. Fiecare dintre ei 36 de kilometri ai tronsonului va costa peste 21 de milioane de lei. În total, 756 de milioane de euro.În top este și porţiunea de 86 de kilometri dintre Curtea de Argeş şi Sibiu, unde CNADNR se pregătește să plătească între 17 şi 18 milioane de euro pentru fiecare kilometru.Standardele de cost de acum 5 ani arătau prețuri de aproape trei ori mai mici pentru construirea unui kilometru de autostradă la munte. Reprezentantul unei firme de proiectare a explicat pentru Digi 24 că noile tarife sunt mai mari deoarece includ iluminatul, parcări, spaţii de servicii, așa cum cer acum standardele.

Pentru un kilometru de şosea de mare viteză la deal, costul a urcat de la 5 la 8,7 milioane de euro, iar cel pentru un kilometru de autostradă la câmpie de la 4 la aproape 5 milioane de euro.

Noile standarde de cost sunt incluse în Master Planul pentru Transporturi, document care nu a fost deocamdată aprobat de Bruxelles. România vrea să construiască până în 2030 aproape 1.300 de kilometri de autostradă.

Dacă ţi-a plăcut acest articol, urmăreşte Rețeaua de Știri pe Facebook:

SĂNĂTATE