Home Social O balerină româncă de 17 ani a murit din cauza unui cheag...

balerină
Sursa Foto: Facebook

O tânără balerină de 17 ani, originară din România, care obţinuse o bursă de 12.000 de lire sterline pentru a studia la o renumită şcoală de balet din Marea Britanie, a murit din cauza unui cheag de sânge la nivelul creierului. Tragedia a avut loc în luna noiembrie a anului trecut, însă ancheta declanşată atunci a scos la iveală un fapt îngrijorător: există temeri că decesul ar fi fost cauzat de pilulele contraceptive. 

Maria Santa, elevă la Northern Ballet School din Manchester, s-a plâns în mai multe rânduri de dureri foarte puternice de cap, însă de fiecare dată medicii au trimis-o acasă, recomandându-i paracetamol şi antibiotice, deşi abia mai putea să meargă şi să vorbească. 

La câteva ore de la ultima vizită la doctor, Maria a fost găsită în stare de inconştienţă de iubitul ei, în apartamentul din Manchester în care cuplul locuia. Fata a fost dusă la Salford Royal Hospital, unde a murit două zile mai târziu. 

BALERINA ROMANCA MARIA SANTA IZABELA

Sursa foto: Facebook

Medicii audiaţi după moartea tinerei spun că decesul ar fi putut fi cauzat de pilulele contraceptive, fapt însă extrem de neobişnuit. Dr Jonathan Greenbaum, care a tratat-o pe Santa la Salford Royal a declarat că afecţiunea ar fi putut fi mascată de efortul pronunţat pe care fate îl făcea în fiecare zi.

Era foarte activă, tânără, deci singurul element de risc este că lua pastile contraceptive. Milioane de oameni le folosesc, iar riscurile sunt foarte mici. A fost vorba doar despre un ghinion. Pilula conţine hormoni, iar schimbarea echilibrului hormonal din organism poate cauza cheaguri de sânge. Deshidratarea ar fi un alt factor care poate cauza apariţia cheagurilor, a declarat medicul, citat de Daily Mail.

Pe pagina de Facebook, tatăl a postat un videoclip cu imagini în amintirea fiicei sale.

Visul de o viaţă al Mariei: să fie o balerină celebră

Fata, originară din Cluj-Napoca, a început să ia lecţii de balet pe când avea doar nouă ani. În 2015, Maria a câştigat o bursă, iar familia a urmat-o din Londra la Manchester. La scurt timp însă, tânăra a început să se plângă de dureri puternice de cap.

balerina cu tatal

Sursa foto: Facebook

A mers la o policlinică din Manchester de trei ori, înainte de a fi dusă la North Manchester General Hospital, în noiembrie, starea ei devenind din ce în ce mai gravă. A fost externată după doar o noapte, deşi avea dificultăţi în a merge şi a vorbi. Câteva ore mai târziu, iubitul ei Matias Castlecano a găsit-o inconştientă pe podeaua apartamentului.

Tatăl tinerei, Robert Santa, a declarat că Maria a început să se plângă iniţial de dureri în zona urechii, dureri de cap şi lipsa poftei de mâncare. La prima vizită la policlinică, pe 21 octombrie, medicii i-au recomandat paracetamol şi au trimis-o acasă. O săptămână mai târziu, pe 29 octombrie, fata se simţea mult mai rău. De această dată, doctorii i-au spus că are o infecţie la nivelul urechii.

reteaua de stiri santa maria izabela

Sursa foto: Facebook

În noaptea de 8 spre 9 noiembrie, Maria a vomitat în mai multe rânduri, fără să fi mâncat sau să fi băut. A ajuns din nou pe mâna medicilor, însă aceştia i-au prescris pastile anti-greaţă şi au trimis-o acasă.

Două zile mai târziu, tânăra nu îşi mai putea simţi piciorul drept, iar starea ei era mult mai gravă.

Am chemat ambulanţa. A fost văzută de acelaşi doctor. Nu mai putea vorbi, a fost în stare doar să îi arate unde o doare. Nu mai putea merge, am încercat să o ajut, dar medicul ne-a spus să nu ne face griji, e doar oboseala, a declarat tatăl fetei, în cadrul anchetei.

Legistul Piyali Pal a stabilit că moartea fetei a avut drept cauză cheaguri de sânge la nivelul creierului, cauzate de deshidratare, lipsă de mâncare sau pastile contraceptive orale

E foarte neobişnuit pentru cineva atât de tânăr să aibă această problemă. E al treilea caz pe care l-am văzut în nouă ani şi jumătate de activitate. Am mai întâlnit cazul unei femei, de aceeaşi vârstă, care de asemenea lua contraceptive, a afirmat acesta.

Expertul Paul Wallman a declarat, în faţa comisiei de anchetă, că acesta este un caz cu care un medic s-ar putea să nu se confrunte vreodată în carieră. Însă acesta a recunoscut că au existat mai multe ocazii cu care cheagul ar fi putut fi descoperit, însă cei care au tratat-o pe fată au ratat ocazia.

Dacă ţi-a plăcut acest articol, urmăreşte Rețeaua de Știri pe Facebook:

SĂNĂTATE