Home Social O fetiţă orfană, aflată pe moarte, a fost alungată de la spital....

O fetiţă orfană a îndurat chinuri groaznice, fiind văzută ca un muribund chiar de medicul pediatru, care i-a refuzat internarea. După ce a plecat de la spital, Andreea a mai trăit doar câteva minute.

Copila era singură pe lume de aproape o jumătate de an, când a murit bunica care o creştea şi a ajuns în grija statului.

În ultimele zile, starea ei de sănătate s-a degradat rapid, iar cei de la centrul de plasament din Bârlad au dus-o la spitalul din oraş. Pe 10 decembrie, copila a fost internată. Însă, după nouă zile de spitalizare,  când a fost externată, starea ei nu era deloc bună. Astfel, asistenţii sociali s-au întors cu ea pe secţia de Pediatrie a Spitalului Municipal chiar a doua zi.

Însă, acolo medicul a obsevat în fişa medicală că a beneficiat de internare şi a decis să o trimită înapoi la centru. După ce a plecat de la spital, Andreea a mai trăit mai puţin de o oră.

Cei de la centrul de plasament cred că a fost vorba despre birocraţie, motivul pentru care Andreea nu a primit ajutor medical în ultimele ei clipe de viaţă.

“Cum poate un copil cu un diagnostic atât de grav să nu fie urgență? Era mai corect dacă ni s-ar fi spus că nu o poate interna pentru că e în fază terminală. Frica de responsabilitate, frica de nevalidare a foilor de internare, sistemul și protocoalele ambigue sau greșit interpretate de medici, dar și teama unei rate mari a mortalității în rândul pacienților spitalului duc la pierderea unor vieți care ar putea fi prelungite măcar. În cazul de față, poate că șansele de salvare erau minime, dar chiar și așa conștiința trebuia să primeze în fața oricărui protocol, care, de altfel este destul de clar” – a declarat, pentru Estnews.ro, Ionel Brătianu, șeful Centrului de Primire în Regim de Urgență pentru Copilul Abuzat, Neglijat și Exploatat Bârlad.

Direcţia de Sănătate Publică face anchetă. Conducerea spitalului se plânge că cei de la Casa de Asiguri nu decontează toate internările şi, din acest motiv, unii medici se tem să mai accepte pacienţi. Însă, în acest caz, va exista o verificare internă.

“Medicii nu sunt îngrădiți de conducerea spitalului, de sistem sau orice proceduri să refuze să interneze cazurile grave, chiar dacă nu au trecut acele 24 de ore de la ultima externare. Nu știu ce considerente au avut de au refuzat internarea. Într-adevăr, sunt probleme cu decontarea la Casa de Asigurări de Sănătate a cheltuielilor de pe fișele medicale de internare în cazul în care nu se respectă acea procedură, dar, când este vorba de salvat viața unui om, nu trebuie să ne mai gândim la protocoale” – a declarat pentru sursa citată directorul medical al instituţiei medicale, Gabriela Daniș.

Fata avea multiple afecţiuni, încă de la naştere. Avea epilepsie, dar şi tetrapareză spastică. Mama ei a abandonat-o chiar după naştere, iar tatăl a murit într-un accident. Andreea va fi înmormântată în Ajunul Crăciunului.

Dacă ţi-a plăcut acest articol, urmăreşte Rețeaua de Știri pe Facebook:

SĂNĂTATE