Home Extern O insulă preferată de români a devenit noua destinaţie a valului de...

Sursa Foto: Roland Hoskins via Daily Mail

Sicilia, cea mai mare insulă din Marea Mediterană, pare a fi noua “Lesbos”, în ceea ce priveşte poarta de intrare a refugiaţilor în Europa.

După ce drumul prin Balcani a fost închis, cotidianul britanic Daily Mail transmite în exclusivitate că insula italiană este acum inundată de migranţi.

Şase mii de oameni au sosit aici doar în ultimele trei zile. Din ianuarie şi până acum au intrat 20.000 de imigranţi, ceea ce înseamnă dublu faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Şi încă nici nu a început perioada exodului.

Sicilia a mai fost poarta de intrare în Europa a refugiaţilor şi în 2014, însă, după aceea, aceştia s-au reorientat şi au preferat drumul prin Balcani.

Acum, sursele cotodianului britanic vorbesc despre un început a crizei refugiaţilor în 2016, ceea ce pare a fi o poveste fără sfârşit.

Italia, “noua Germanie” pentru refugiaţi din Africa

Imigranţii profită de vremea bună, s-au speriat de reluarea luptelor în Libia şi au început deja drumul spre noua lor casă.

Majoritatea celor care au ajuns în ultimele zile sunt tineri din ţări care nu sunt măcinate de război, însă, care povestesc că nu îşi găsesc de lucru în statele lor de origine şi visează la un viitor mai bun în Italia, aşa cum şi cei mai mulţi refugiaţi din Siria sau Afganistan vorbeau anul trecut că vor să ajungă în Germania, tărâmul făgăduinţei.

“Am încercat să muncesc în Libia, însă nu am găsit nimic. Nu am altă soluţie decât să încerc în Italia, mai ales că iubita mea este însărcinată şi voi deveni pentru prima oară tată”, a povestit Christian, un tânăr din Ghana.

Au ajuns în porturile din Sicilia imigranţi din Nigeria, Ghana, Gambia, Niger, Coasta de Fildeş sau Benin.

harta migratie libia sicilia

Sursa foto: Daily Mail

Italia are un sistem bine pus la punct de preluare a imigranţilor şi de repartizare a lor pe întreg teritoriul ţării, însă, autorităţile cred că ceea ce se întâmplă în această primvăvară ar putea fi semnele unei crize fără precedent.

Primăvară-vară este perioada numită şi “sezonul migraţiei”, după experienţa anului trecut, când insula grecească Lesbon a fost “vesta de salvare” pentru sutele de mii de refugiaţi care şi-au pus viaţa în pericol şi au traversat Mediterana.

“În Lesbos, totul a fost spontan şi dezorganizat, iar insula era mult mai mică. Nu vă gândiţi că nu este un semnal de alarmă ce se întâmplă acum în Sicilia”, a declarat Medea Savary, purtătorul de cuvânt UNHCR, potrivit Daily Mail.

imigranti refugiati sicilia italia

Sursa foto: Roland Hoskins via Daily Mail

Donald Tusk, președintele Consiliului European, a cerut ca ţările Uniunii Europene să fie solidare cu Italia şi Malta, unde situaţia se poate înrăutăţi brusc.

Traversarea Mediteranei este şi cea mai periculoasă cale de a ajunge de pe un continent, pe celălalt. În continuare sunt bărci supraîncărcate care se răstoarnă, iar vieţile refugiaţilor sunt puse în pericol.

Agenția de frontieră europeană Frontex a salvat zilele trecute sute de refugiaţi. Echipaje româneşti, dar şi din Malta şi Italia au participat la operaţiunea de salvare. O fotografie face deja înconjurul lumii. Este vorba despre cea în care un tânăr refugiat, îmbrăcat într-o folie care menţine temperatura corpului constantă, bate palma cu un salvator, după ce a ajuns în port, în siguranţă.

imigrant salvator noroc

Sursa foto: Jake Walls Simons via Daily Mail

Dacă ţi-a plăcut acest articol, urmăreşte Rețeaua de Știri pe Facebook:

SĂNĂTATE