Home Social O zi liberă pe an pentru sănătatea copiilor. Proiect naţional

O dată pe an părinţii îşi pot lua zi liberă de la serviciu, indiferent dacă lucrează la stat sau la privat, pentru a se îngriji de sănătatea copiilor şi pentru a-i putea duce la o verificare medicală. Dacă familiile au unul sau doi copii, atunci unul dintre părinţi va face o cerere pentru obţinerea zilei libere.

Pentru familiile cu mai mult de doi copii, se pot oferi două zile libere care se pot lua fie consecutiv, fie separat, în funcţie şi de dorinţa angajatorului. Atenţie, însă! Legea nu îi obligă pe angajatori să plătească salariaţii pentru ziua/zilele libere pentru îngrijirea sănătăţii copiilor. Angajatorul este scutit de a plăti drepturile salariale, dar acest lucru se poate negocia individual.

Doar unul dintre părinţi poate lua ziua/zilele libere pe an, pentru a duce copiii la medic. De altfel, părintele trebuie să redacteze o declaraţie pe proprie răspundere din care să rezulte faptul că, în anul respectiv, celălalt părinte sau reprezentant legal nu a solicitat ziua lucrătoare liberă şi nici nu o va solicita, precum şi o copie a documentului din care să rezulte calitatea de reprezentant legal al copilului, dacă este cazul.

Proiectul este în dezbatere publică pe site-ul ministerului public, iar textul intergral îl puteţi găsi aici. Proiectul legislativ nu impune ca vizita medicală anuală să fie făcută doar în sistemul public de sănătate, părintele având libertatea de a alege. De altfel, în actul normativ, nu se menţionează dacă părintele trebuie să facă dovada că a fost cu copilul la medic. Părinţii vor putea beneficia de această zi liberă pe an până când copilul sau copiii lor vor împlini vârsta de 18 ani.

Dacă ţi-a plăcut acest articol, urmăreşte Rețeaua de Știri pe Facebook:

SĂNĂTATE