Home Sanatate Oamenii de știință cred că au găsit leacul pentru cancer. Soluția stă...

Oamenii de știință au făcut, din întâmplare, un pas uriaș spre descoperirea unui leac pentru cancer: o proteină a malariei care ar putea fi o armă eficientă împotriva acestui flagel.

Cercetătorii danezi căutau o soluție pentru a proteja femeile însărcinate de malarie, boală care poate cauza probleme extrem de grave, deoarece atacă placenta. Dar au descoperit în același timp că proteinele malariei pot ataca de asemenea cancerul, ceea ce ar putea duce la găsirea tratamentului pe care omenirea îl caută de mai bine de 100 de ani.

Oamenii de știință au combinat o proteină folosită în vaccinul împotriva malariei cu o toxină. Aceasta, introdusă în celula canceroasă, eliberează toxina și o distruge.

Potrivit studiului, în ambele cazuri, proteina malariei se atașează de un carbohidrat, ceea ce înseamnă că această similitudine poate fi exploatată.

Acel carbohidrat are un rol determinant în dezvoltarea rapidă a placentei. Dar cercetătorii susțin că același carbohidrat are același rol în creșterea tumorilor.

Timp de câteva zeci de ani, oamenii de știință au căutat similitudini între creșterea placentei și creșterea unei tumori. Placenta crește, în doar câteva luni, de la câteva celule la un organ care ajunge să cântărească aproape un kilogram, și asigură embrionului oxigen și hrană într-un mediu relativ străin. Dintr-un anumit punct de vedere, tumorile fac același lucru, cresc în mod agresiv într-un mediu străin, explică Ali Salanti de la Universitatea din Copenhaga.

Procesul a fost deja experimentat pe șoareci bolnavi de cancer, cu un efect remarcabil, iar cercetătorii se pregătesc să înceapă și testările pe oameni, cândva în următorii patru ani.

Cea mai importantă întrebare este dacă va funcționa și în corpul uman, și dacă organismul va suporta dozele necesare fără apariția efectelor secundare. Dar suntem optimiști deoarece această proteină pare să se atașeze doar acelui carbohidrat, care se găsește exclusiv în placentă și în tumorile canceroase, spune Salanti.

În testele efectuate pe șoareci, animalelor le-au fost inoculate tipuri diferite de cancer uman. Substanța a redus la un sfert limfoamele de tip non-Hodgkin și a eliminat complet cancerul de prostată la doi din șase șoareci. De asemenea, cinci din șase șoareci cu un cancer osos cu metastaze sunt încă în viață, scrie The Independent.

Dacă ţi-a plăcut acest articol, urmăreşte Rețeaua de Știri pe Facebook:

SĂNĂTATE