Home Politică OFICIAL! Victor Ponta şi-a plagiat doctoratul. Comisia a propus retragerea titlului

ponta
Sursa Foto: Facebook

Victor Ponta a plagiat o treime din teza de doctorat, au stabilit membrii Comisia de Ştiinţe Juridice din cadrul Consiliului Naţional de Atestare a Diplomelor (CNATDCU)Specialiştii au analizat lucrarea mai bine de o lună, iar decizia a fost luată cu 34 de voturi. O singură persoană s-a abţinut de la vot.

Raportul a fost validat şi de membrii  Consiliului Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare.

“Teza de doctorat nu respectă standardele cercetării științifice și propune retragerea titlului de doctor în drept. Când cineva vrea să obţină un doctorat, trebuie să se conformeze. Pentru doctorat, pentru excelenţă ştiinţifică, nu există căi mai scurte. Nu contează că sunt politicieni.Nu putem să acceptăm niciun fel de derapaj de la aceste criterii ştiinţifice.”, a declarat Viorel Barbu, preşedintele CNATDCU.

Însă, fostul premier are dreptul să conteste această decizie, iar lucrarea sa să fie din nou cercetată.

De altfel, în ultimii ani au existat mai multe decizii contradictorii privind plagiatul. În 2012, tot CNATDCU a ajuns la concluzia că Ponta a copiat 85 de pagini cuvânt cu cuvânt, fără să precizeze sursele. Ulterior, Comisia de Etică din cadrul Universităţii Bucureşti a hotărât, în unanimitate, că este vorba de plagiat.

Însă, doar câteva zile mai târziu, pe 18 iulie 2012, Consiliul Naţional de Etică decidea că premierul în funcţie nu a plagiat.

În decembrie 2014, Ponta anunţa că renunţă la titlul de doctor în drept, acordat în 2013, de către Universitatea Bucureşti, pentru că nu voia să fie perturbat mandatul ministrului Educaţiei de acest scandal.

Scrisoarea publică transmisă de Victor Ponta, în 2014, pe pagina sa de Facebook:

Am trimis astazi o scrisoare catre rectoratul Universitatii Bucuresti:

Stimate Domnule Rector,
Va scriu pentru a va notifica renuntarea la titlul de doctor in drept acordat in anul 2003 de catre Universitatea Bucuresti.

Este un gest pe care trebuia sa il fac mai demult, inca din momentul aparitiei acuzatiilor publice cu privire la teza mea de doctorat. Nu am facut acest lucru pentru ca m-am considerat de buna credinta in argumentele mele la momentul aparitiei contestarii si nu am vrut sa amestec planul pur profesional cu cel politic.

Dupa ce voi parasi viata politica imi doresc sa initiez un nou demers doctoral, respectand toate standardele si cerintele de la acel moment.

Domeniul Educatiei este unul fundamental si esential nu doar pentru activitatea Guvernului ci si pentru viitorul nostru ca societate europeana. De astazi avem un nou Ministru al Educatiei si Cercetarii si imi doresc ca mandatul acestuia sa fie plin de succes in atingerea obiectivelor sale, fara a fi perturbat de o tema care in timp a devenit eminamente politica.

Strict personal, perioada petrecuta de mine ca student al Facultatii de Drept a Universitatii Bucuresti reprezinta o amintire exceptionala si regret nespus daca discutiile aparute dupa momentul preluarii functiei de Prim-Ministru au afectat imaginea unei institutii pe care o iubesc la fel de mult ca toti ceilalti absolventi ai sai!

Pentru toate aceste argumente, va rog sa luati act, domnule Rector, de decizia mea de a renunta la titlul de doctor in drept.

Cu stima,
Victor Ponta

Bucuresti, 16 decembrie 2014. In atentia Rectorului Universitatii Bucuresti, Prof. univ. dr. Mircea Dumitru

Dacă ţi-a plăcut acest articol, urmăreşte Rețeaua de Știri pe Facebook:

SĂNĂTATE