Home Opinii OPINIE Loteria fiscală: La omul sărac, nici bonurile nu trag

Loteria Bonurilor Fiscale

Loteria bonurilor fiscale a ajuns, la tragerea din 19 iulie, la un record în scurta, dar tumultoasa-i existență. Bilele au decis că bonurile câștigătoare trebuie să fie emise pe 1 iunie și să aibă valoarea de 509 lei.

Prima ediție, de pe 12 aprilie, le-a dat o șansă celor care aveau un bon de casă în valoare de 6 lei, pentru cumpărături făcute în data de 7 februarie.

La cea de-a doua extragere, miza a crescut la 135 de lei, fiind declarate câștigătoare în primă fază, după schimbarea regulilor jocului, bonurile emise pe 23 mai.

Și acum, 509 lei… Desigur, prima întrebare care vine în minte oricui este cine își permite cumpărături în această sumă.

Te-ai putea gândi că norocos ar fi cineva care i-a luat un cadou copilului, având în vedere că data bonului trebuie să fie 1 iunie. E foarte adevărat că jucăriile, hăinuțele sau alte minunății pentru cei mici sunt extrem de scumpe. Dar puțini își permit un dar de 500 de lei, deși părinții și-ar dori, cu siguranță să facă o astfel de surpriză. Oricum, cei mai mulți s-au pregătit din timp și nu cumpără cadoul chiar de Ziua Copilului.

Pe cei 30% dintre românii care trăiesc cu salariul minim i-am putea tăia de pe listă, căci bonul ar reprezenta jumătate din venitul lor lunar. Poate doar, cine știe, dacă și-au cumpărat în acea zi, cu sacrificii, un aparat mai de Doamne-ajută pentru gospodărie. Dar ce? Că un frigider, un televizor sau un gadget modern trec bine de pragul de 500 de lei.

Sau poate o familie care și-a permis doar un concediu modest, de câteva zile, la început de sezon, pe litoral.

Și dacă îi iei în calcul pe cei cu venituri mai mari, lucrurile nu stau prea bine. Salariul mediu în România este undeva în jurul sumei de 1.900 de lei, ceea ce ar însemna că unul dintre românii “de clasă medie” ar fi trebuit să își lase un sfert din bani în acea zi, la un singur vânzător.

Poate că sunt români cu venituri reduse care se vor număra printre câștigători, deși șansele, la această sumă, sunt mici. Poate printre cei norocoși sunt micile firme, care în acea zi și-au cumpărat marfă sau consumabile care să le ajungă pentru mai multă vreme. M-ar bucura să fie așa. Căci în condițiile în care jecmănește statul micii investitori, fie că au un amărât de butic la sat, fie că trag din greu să crească în domeniul lor, 10.000 de lei devine o sumă uriașă.

Dar cel mai probabil, cei care își permit o cheltuială de 509 dintr-un foc sunt oameni care au deja bani. Oameni de afaceri care plătesc o masă cu partenerii lor. Oameni care nu se uită la suma aceasta când ies dintr-un magazin cu țoale de fițe sau briz-briz-uri total inutile, extrem de scumpe, dar care sunt în trend. Iar majoritatea oricum nu păstrează bonurile pentru aceste cheltuieli.

Opinia general valabilă, în România, e că aceștia sunt hoți. Nu trebuie să generalizăm, nu toți cei care au bani i-au făcut furând. Sunt oameni care au muncit pe brânci ca să ajungă la un anumit nivel, care nu au dormit nopțile, care și-au riscat casa în speranța că afacerea le va merge, și au învins. Și da, acum își permit o notă de 500 de lei la restaurant, să zicem.

 

Dar concluzia care se poate trage din această etapă a loteriei fiscale e acea vorbă din popor, pe care o auzi din când în când la români: “Ban la ban și păduche la păduche trage”.

Dacă ţi-a plăcut acest articol, urmăreşte Rețeaua de Știri pe Facebook: