Home Politică Oprea nu trădează puterea. UNPR va vota Codul Fiscal la comanda PSD

Sursa Foto: paginadepolitica.ro

Preşedintele UNPR, Gabriel Oprea, nu trădează coaliția de guvernare și a anunțat că parlamentarii din formaţiunea pe care o conduce vor vota Codul fiscal așa cum dorește PSD.

Oprea speră însă că discuțiile de joi dintre partide pe această temă se vor încheia cu un acord politic între opoziție și putere.

Suntem convinşi că discuţia tehnică de joi pe tema Codului fiscal va debloca dialogul şi se va găsi o soluţie tehnică împreună cu toate partidele. Aceste discuţii vor avea un rezultat, apoi se va lua o decizie politică. UNPR va vota în Parlament ca întotdeauna cu coaliţia de guvernare din care face parte. La discuţia de joi reprezentanţii UNPR vor participa fără niciun mandat. Dincolo de orice interes politic, aceste discuţii vor debloca dialogul şi se vor încheia cu un acord politic între toate partidele. – a declarat liderul UNPR, citat de AGERPRES

Între timp, premierul Victor Ponta face lobby pentru păstrarea Codului Fiscal în forma în care a fost respins de președintele Klaus Iohannis.

Potrivit unui studiu privind piața muncii, aproape jumătate dintre companii vor face noi angajări, în ritm accelerat, în a doua parte din 2015! Sunt vizați atât angajații cu experiență, cât și personalul cu studii medii sau necalificat. Vestea este foarte bună și susține un trend pozitiv deja existent – creșterea numărului de locuri de muncă (+115.000 față de iunie 2014) va fi și mai mare dacă vom aplica noul Cod Fiscal! – a scris Victor Ponta pe Facebook

De altfel, premierul a mai declarat că nu va vota noua lege fiscală decât în varianta inițială, arătând că e dispus doar pentru o reducere a TVA la 20% în loc de 19.

Ştiţi de ce a dat domnul Iohannis Codul fiscal înapoi? Că a zis că dacă face tot Ponta, PNL când vine ce mai face? Asta nu e gândire naţională, e gândire de şef de partid. Dacă se întoarce Codul Fiscal din Parlament cu TVA 21%, nu îl aplicăm. Noi am propus iniţial 20%, dar PNL a zis că vrea 19%. Noi am zis bine. Aşa că dacă vine cu 20%, îl aplicăm. Suntem într-o situaţie de Caragiale: au votat ceva şi acum vor consultări.- a declarat Victor Ponta

Săptămâna trecută,prim-vicepreşedintele PNL, Cătălin Predoiu a anunțat că discuțiile între partidele parlamentare pe Codul Fiscal, propuse de PNL, şi ulterior de UNPR, vor avea loc pe 20 august, la Parlament.

În urma discuțiilor informale care au avut loc în pregătirea acordului politic privind reexaminarea Codului fiscal, s-a convenit data de 20.08.2015, ora 10 AM, pentru întâlnirea tehnică, la sediul Parlamentului. Discuțiile tehnice vor fi urmate de discuții politice până la începerea sesiunii extraordinare parlamentare din 24.08.2015, a scris Cătălin Predoiu pe Facebook.

La începutul lunii, liberalii au propus data de 17 august pentru o primă discuţie pe tema macrostabilităţii, respectiv a Codului fiscal, încheierea unui nou acord cu FMI, BM şi CE şi pe tema legii salarizării personalului bugetar.

Liderii PNL îşi exprimau atunci şi disponibilitatea pentru stabilirea unei alte date agreate de comun acord de toate partidele, înainte de sesiunea extraordinară a Parlamentului.

Ulterior, şi preşedintele UNPR, Gabriel Oprea, a transmis liderilor formaţiunilor politice din Parlament o invitaţie la dialog pe tema noului Cod fiscal, consultările fiind propuse pentru data de 19 august.

Preşedintele interimar al PSD, Liviu Dragnea, a salutat ambele inițiative de realizare a unor discuţii între partidele parlamentare pe tema Codului fiscal şi a confirmat că din partea PSD la dezbateri va fi prezent ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici.

Pentru reexaminarea legii, parlamentarii au fost chemați în sesiune extraordinară pe 24,25 și 26 august, urmând ca în această perioadă Codul Fiscal să treacă prin Senat și prin Camera Deputaților.

Codul Fiscal a fost adoptat inițial cu 306 de voturi, pe 24 iunie, în Camera Deputaților, care este for decizional, iar printre măsurile cuprinse în noua lege se numără reducerea TVA la 19%, eliminarea supraacizei de 7 eurocenți la carburanți și a așa-numitei “taxe pe stâlp” pentru companii. Noul Cod Fiscal ar trebui să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2016.

Dacă ţi-a plăcut acest articol, urmăreşte Rețeaua de Știri pe Facebook:

SĂNĂTATE