Home Politică Ordonanţa care schimbă Codul Penal în privinţa abuzului în serviciu a fost...

Sorin Grindeanu
Sursa Foto: Facebook

Ordonanţa de urgenţă privind modificarea Codului penal şi Codului de procedură penală a fost publicată în Monitorul Oficial, în noaptea de marţi spre miercuri, în jurul orei 1.00.

În acel moment, peste zece mii de oameni se aflau în faţa Guvernului, protestând faţă de adoptarea acesteia, dar şi faţă de promovarea unui proiect de lege privind graţierea.

Ministrul Justiţiei a anunţat, la Palatul Victoriei, că, potrivit actului normativ, abuzul în serviciu cu un prejudiciu de sub 200.000 de lei nu va mai fi sancţionat penal, scrie Agerpres.

Nu este sancţionat penal. Deci, ce este sub 200.000 de lei, paguba se recuperează şi nu mai este sancţionat penal. Asta ne-a recomandat şi Curtea, să stabilim un cuantum. Ţinând cont de condiţiile agravante, am considerat că această limită este o limită rezonabilă, pentru că instanţa putea să considere 400.000, putea să considere 1.000.000. Dacă vă uitaţi în Codul penal, putea să considere 2.000.000 de euro şi atunci, în aceste condiţii, am stabilit această sumă de 200.000 de lei. Ceea ce este foarte important, pentru că în comunicarea publică a apărut că dezincriminăm abuzul în serviciu… Nu, l-am reglementat mai bine şi l-am pus în concordanţă cu decizia Curţii, a precizat Iordache.

Ministrul Justiţiei a mai spus că în OUG sunt modificări şi în ceea ce priveşte instituţia denunţătorului.

Este făcută o modificare şi o mai mare clarificare, astfel încât în şase luni de zile faptele rămân, pentru că aici era problema, dacă faptele rămân sau nu rămân. Faptele rămân în continuare, în schimb am precizat foarte clar ce înseamnă cele şase luni, a adăugat Iordache, potrivit Agerpres.

Dacă ţi-a plăcut acest articol, urmăreşte Rețeaua de Știri pe Facebook:

SĂNĂTATE