Home Ştirile zilei Alina Bica și Șerban Pop se întorc în spatele gratiilor. Înalta Curte...

Sursa Foto: digi24.ro

Fosta şefă a DIICOT Alina Bica şi fostul şef al ANAF Şerban Pop se întorc spatele gratiilor, după ce Înalta Curte de Casație și Justiție a decis arestarea preventivă a celor doi, pentru 30 de zile, în dosarul în care sunt acuzați de luare de mită.

Bica şi Pop au fost duşi miercuri la sediul instanţei, unde au stat câteva ore. În jurul prânzului, ambii au plecat liberi, deoarece ordonanţele de reţinere expiraseră.

Avocata Alinei Bica, Laura Voicu, a explicat, miercuri, la ieșirea de la Înalta Curte, că Alina Bica nu a luat niciun ban de la nimeni și a explicat declarația de marți, referitoare la suma “exorbitantă” de 17.500 de euro, mită pe care ar fi luat-o Alina Bica.

“Doamna Bica nu a luat niciun ban de la nimeni, s-a interpretat greșit și eronat ce am spus eu ieri. Îmi pare extrem de rău că s-a reținut că îmi bat joc de suma de bani. Nu asta voiam să spun. M-am referit la faptul că este fantastică maniera în care a fost adusă și propusă pentru arestare preventivă.”

Voicu a adăugat că acuzația nu este susținută de probe sau martori.

“Nu este nimeni care să spună că doamna Bica a primit un leu, un euro, orice sumă. Domnul Simu nu pomenește numele doamnei Bica în declarația sa. Domnul Pop Șerban nu s-a întâlnit cu doamna Bica din 2013. Nu este o înregistrare, nu este o intercetare, nu este nimic. Nu există nicio discuție telefonică. Miza acestui dosar este libertatea pe care dorește domnul Mihăilescu să și-o cumpere”, a explicat Laura Voicu.

Fosta şefă a DIICOT, Alina Bica, şi ex-directorul ANAF Şerban Pop au fost reţinuţi marţi de procurorii DNA, într-un nou dosar de corupţie. Cei doi ar fi implicaţi într-un dosar de mită.

Şerban Pop este acuzat că ar fi intermediat intervenţii ale omului de afaceri Horia Simu la şefa DIICOT, pentru muşamalizarea unui dosar.

În cursul anului 2014, inculpatul Pop Șerban a primit de la suspectul Simu Horia, om de afaceri, suma totală de aproximativ 230.000 euro (constând în două contracte de asistenţă juridică încheiate cu firmele acestuia din urmă) şi suma de 150.000 euro cash), pentru a interveni la nivelul conducerii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, în scopul soluționării unui dosar penal care-l privea pe omul de afaceri, într-o manieră favorabilă acestuia din urmă, arată DNA.

Bica ar fi primit din această sumă doar 17.000 de euro, spun procurorii.

La data de 8 noiembrie 2014, inculpata Bica Alina Mihaela în calitate de procuror şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, a primit, pentru sine, în mod indirect, printr-un intermediar (martor denunţător în cauză), suma de 17.500 euro din totalul sumei de 20.000 euro, pe care acesta din urmă, în calitate de interpus, a primit-o de la inculpatul Pop Şerban. Suma de 20.000 euro a reprezentat o parte din totalul sumei de aproximativ 230.000 euro ce a fost dată de suspectul Simu Horia în tranşe, pe parcursul a 8 luni, în cursul anului 2014, inculpatului Pop Şerban, pentru ca acesta să o remită în scopul menționat mai sus.

Bica s-ar fi ţinut de cuvânt şi ar fi încercat să acopere dosarul lui Horia Simu, afirmă DNA.

În schimbul banilor primiți, inculpata Bica Alina Mihaela, în calitate de procuror șef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, a determinat înlocuirea procurorului de caz și a efectuat presiuni asupra unui alt subordonat de-al său (care, potrivit probelor administrate până în acest moment al urmăririi penale a acţionat fără vinovăţie), în scopul pronunţării unei soluţii de clasare în cauza în care se desfășurau acte de urmărire penală față de suspectul Simu Horia, lucru care s-a și întâmplat ulterior.

Dacă ţi-a plăcut acest articol, urmăreşte Rețeaua de Știri pe Facebook:

SĂNĂTATE