Home Eveniment #PanamaPapers. Milionari români şi lideri globali care ar fi ascuns bani în...

Panama Papers
Sursa Foto: Rise Project

După mega-dezvăluirile WikiLeaks, #PanamaPapers cutremură lumea cu secrete ale liderilor mondiali care ar fi ascuns bani în paradisuri fiscale. Scurgeri masive de documente preţioase au fost obţinute de publicaţia germană Süddeutsche Zeitung de la o sursă anonimă. Toate informaţiile au fost apoi distribuite către jurnalişti din întreaga lume.

Publicaţia germană împreună cu International Consortium for Investigative Journalism şi alte 100 de organizaţii media din întreaga lume au analizat informaţiile şi încep să scoată la iveală ce ascund lideri mondiali, fie că sunt politicieni, afacerişti sau simpli oameni care au fost puşi paravan în faţa unei maşinării de spălat bani negri.

În România, Rise Project este publicaţia care anunţă ce se află în documentele panameze. Este vorba despre actele firmei Mossak Fonseca, o societate de avocatură offshore cu sediul în Panama.

Potrivit sursei citate, milionarii Vasile Frank Timiș, Cristian Borcea, Sorin Ovidiu Vîntu, Said Baklini sau Olga Repede se află printre cetăţenii români care au apelat la serviciile Mossak Fonseca pentru a deschise conturi offshore în locuri cunoscute drept “paradisuri fiscale”:  Seychelles, Insulele Virgine Britanice, Bahamas, Niue.

Sub umbrela unei fiscalităţi blânde şi proceduri judiciare netransparente, toţi beneficiarii din #PanamaPapers ar fi deschis societăţi offshore pe bandă rulantă, menite să ascundă averi colosale.

Filiera românească din #PanamaPapers

Dezvăluirile pun pe tapet o situaţie cunoscută în România, dar până acum niciodată dovedită cu documente palpabile. Practic, oligarhi şi afacerişti influenţi din întreaga lume s-ar fi aflat în spatele unor privatizări făcute de România, în detrimentul bugetului public. Ulterior, profiturile obţinute de adevăraţii beneficiari ar fi fost exportate către paradisurile fiscale şi puse astfel la adăpost.

Baza de date a firmei Mossack Fonseca arată, printre altele, cine a fost miliardarul necunoscut din structura de proprietate a rafinăriei Rafo Onești și ce legături a avut el cu zăcămintele aurifere de la Roșia Montană. Vasile Frank Timiș, inițiatorul afacerii Roșia Montană, ar fi apelat și el la aceiași avocați din Panama City pentru a începe afacerile din România la mijlocul anilor ‘90. Tot în documentele panameze regăsim și filiera offshore prin care este controlată o altă mină importantă de aur din Munții Apuseni, dar și alte firme active în extracția petrolului și gazelor naturale, publică RISE Project.

Vasile Frank Timiș a folosit firma Castle Europa Limited înființată în Bahamas de avocații Mossack Fonseca în afacerile demarate în România în 1997.

Documentele mai scot la iveală o altă privatizare-căpuşă pentru România. Este vorba despre privatizarea Alro, din care oameni-cheie ar fi scos averi pe care le-ar fi reprofilat apoi în afaceri cu minerale și gaze naturale.

Scurgerea de documente mai scoate în evidenţă şi un alt secret murdar. Oameni simpli, fără potenţial financiar, au fost convinşi să lucreze pentru firme care furnizează servicii offshore, asumându-și rolul de paravan pentru alte afaceri controversate.

RISE Project anunţă că va prezenta, în zilele următoare, şi alţi clienţi români celebri ai casei de avocatură din Panama.

Liderii lumii şi averile lor secrete

#PanamaPapers deschide o adevărată Cutie a Pandorei. Jurnaliștii ICIJ relatează despre nume grele: preşedintele rus Vladimir Putin, preşedintele ucrainean Petro Poroșenko sau premierul islandez Sigmundur David Gunnlaugsson sunt doar câteva nume care se regăsesc în arhivele Mossack Fonseca.

Partenerii de afaceri ai preşedinteluii rus Vladimir Putin ar fi ascuns miliarde de dolari în bănci și companii fantomă. Se vorbeşte despre 2 miliarde de dolari. Fiind vorba despre persoane şi companii apropiate de Putin, toată lumea se întreabă acum dacă aceşti bani reprezintă mita oferită pentru eventuale contracte sau ajutoare guvernamentale.

Un alt caz halucinant se referă la perioada în care Ucraina era cotropită de invazia rusească, iar reprezentanţii președintelui Petro Poroșenko se străduiau să găsească o copie a unei facturi la utilități necesare pentru înregistrarea unei companii offshore în Insulele Virgine Britanice (IVB).

Un purtător de cuvânt a lui Poroşenko a declarat că înființarea acestei companii nu a avut nimic de a face cu “niciun eveniment de natură politică şi militară din Ucraina”. Consultanții fiscali ai lui Poroşenko au declarat că președintele nu a inclus compania din IVB în declarația sa de avere pentru că nici holdingul, nici companiile afiliate nu dețin bunuri.

În Islanda, documentele prezintă cum premierul Sigmundur David Gunnlaugsson și soția sa au deținut în secret o companie offshore care a investit milioane de dolari în obligațiuni, în timp ce țara lor se confrunta cu criza financiară.  Guvernul condus de Gunnlaugsson a negociat anul trecut un acord cu creditorii, fără a dezvălui însă miza financiară a familiei sale. Gunnlaugsson a refuzat să recunoască dacă interesele familiei sale i-au influențat sau nu deciziile, mai scrie Rise Project.

Reacţia Mossak Fonseca în scandalul #PanamaPapers

Mossak Fonseca este a patra firmă la nivel mondial de avocatură offshore. Documentele-bombă arată că era o adevărată fabrică de firme.

Practic, sistemul offshore se bazează pe o industrie ce înglobează bancheri, avocaţi, contabili şi alţi intermediari care lucrează împreună pentru a proteja secretele clienților lor. Aceşti experţi utilizează companii anonime, trusturi şi alte entităţi paravan pentru a crea structuri complexe care pot fi utilizate pentru a ascunde originile banilor negri, scrie Rise Project.

Ca într-un labirint, reprezentanţii Mossak Fonseka neagă orice acuzaţie, acoperindu-se cu ceea ce au reuşit să creeze. Un adevărat carusel, un lung şir şi al pasării de responsabilitate, un mecanism uns în zeci de ani pentru acoperirea identităţii reale.

“Nu găzduim și nu promovăm ilegalități. Presupunerile dumneavoastră, cum că am pune la dispoziția acționarilor structuri special construite pentru a le ascunde identitatea, sunt cu totul nefondate și false”, au spus reprezentanţii Mossak Fonseca jurnaliştilor care au pornit tăvălugul dezvăluirilor.

Scurgerile de date acoperă derulări de operaţiuni economice pe o perioadă de aproape o jumătate de veac, între anul 1977 şi sfârşitul lui 2015. Acţiunile din întreaga lume dezvăluie situaţii halucinante despre cum companii au lucrat cu carteluri mexicane de droguri sau cu organizaţii teroriste ori regimuri opresive precum Coreea de Nord sau Iran. Pe lista lungă cu personalităţi se află şi regele Arabiei Saudire ori copiii preşedintelui din Azerbaidjan. Iar dezvăluirile sunt abia la început.

Un documentar despre cum funcţiona reţeaua, conform documentelor panameze, a fost realizat de ICIJ. Îl puteţi viziona mai jos:

Dacă ţi-a plăcut acest articol, urmăreşte Rețeaua de Știri pe Facebook:

SĂNĂTATE