Home Politică PSD și PNL anunță că vor vota legea bugetului

parlamentari vot pensii speciale
Sursa Foto: romanialibera.ro

Plenul reunit al Parlamentului a început luni dezbaterile pe legea bugetului pe anul 2016, iar prima veste bună pentru Guvernul Cioloș  a venit de la PSD, care a anunțat că va vota în favoarea bugetului.

Grupurile noastre parlamentare vor vota proiectul de buget pe anul 2016, aşa cum a fost amendat şi uşor modificat prin raportul comisiilor de specialitate. În opinia noastră, acesta ar fi al doilea vot de încredere pentru acest Cabinet, a spus Viorel Ştefan, preşedintele Comisiei de buget-finanţe din Camera Deputaţilor.

Și liberalii au anunțat că vor vota proiectul de lege, însă atrag atenția că bugetul nu este sustenabil.

O primă mare vulnerabilitate a acestui buget este chiar sustenabilitatea, cu venituri supraevaluate, după opinia Consiliului Fiscal din România, aspect care poate afecta economia ţării noastre şi pe noi toţi cetăţenii români. A doua mare vulnerabilitate o reprezintă riscul depăşirii chiar şi a deficitului bugetar asumat în acest buget. Acest buget nu are elemente de noutate faţă de alte bugete elaborate în România în ultimele două decenii, nici nu ar fi avut cum să prindă prea multe elemente de noutate atâta timp cât a fost elaborat atât de repede, pentru că România are nevoie de buget de la 1 ianuarie. Aşadar, filosofia tradiţională a bugetului nu s-a schimbat, iar riscurile asociate acestei filosofii rămân, aceleaşi cheltuieli certe şi în creştere susţinute de venituri incerte, bazate doar pe ceva optimism, dar astăzi oarecum nejustificat, a declarat liderul deputaţilor liberali, Eugen Nicolăescu.

Prezent în Parlament, premierul Dacian Cioloş a declarat că deși a fost de acord cu toate relaxările fiscale și cu majorările salariale, acestea au un impact de 20 miliarde de lei, care nu poate fi acoperit de creșterea economică a României.

Acest guvern a decis să respecte cadrul legal adoptat de Parlament în anul 2015 şi a inclus prevederi importante de relaxarea fiscală şi creşterea salarială a personalului bugetar. Acestea au fost luate ca atare din perspectiva impactului asupra construcţiei bugetare pentru anul 2016 şi, aşa cum am spus, Guvernul le-a asumat în cunoştinţă de cauză. Prevederile menţionate mai sus nu sunt decloc de neglijat şi asta e important să subliniem, acestea totalizând un impact bugetar de circa 20 de miliarde de lei, ţinând cont de faptul că veniturile scad cu ceva mai bine de 10 miliarde de lei, în timp ce cheltuielile cresc cu mai mult de 9 miliarde de lei. Acestea nu se pot compensa cu creşterea economică, care este estimată la 4% din PIB pentru 2016 şi care acoperă circa 9 miliarde lei, a explicat Dacian Cioloș.

Comisiile reunit de buget-finanţe au dat raport favorabil legii bugetului de stat pe anul viitor, după ce au dezbătut amendamentele tot weekend-ul, iar votul final al parlamentarilor ar putea fi dat miercuri.

Cel mai probabil, dezbaterea în plen o să înceapă în cursul zilei de luni, dacă vor finaliza comisiile reunite de buget-finanţe raportul asupra celor două proiecte de lege. Votul final o să fie, cel mai probabil, în cursul zilei de miercuri, dacă se va finaliza dezbaterea în plen, pentru că s-a stabilit să lucrăm cu program prelungit, a anunţat, săptămâna trecută, liderul grupului parlamentar liberal, Ludovic Orban.

Proiectele de lege privind bugetul de stat şi bugetul asigurărilor sociale de stat pe anul 2016, adoptate de Guvern, au fost transmise miercurea trecută Parlamentului, cu solicitarea să fie dezbătute şi adoptate în procedură de urgenţă.

Apărarea, Internele, Educaţia şi Sănătatea sunt domeniile care primesc cei mai mulţi bani anul viitor.

Astfel, potrivit proiectului, Ministerul Apărării Naţionale primeşte în 2016 cei mai mulţi bani în plus faţă de execuţia preliminată din 2015, 3,36 miliarde de lei, ajungând la 10,35 miliarde de lei.

La rândul său, Ministerul Afacerilor Interne primește  o suplimentare de 1,86 miliarde de lei și va ajunge la un buget total de 10,92 miliarde.

De asemenea, Guvernul dă Ministerului Sănătăţii 666,8 milioane de lei în plus faţă de anul 2015, astfel că bugetul ministerului ajunge la 6,39 miliarde de lei.

Şi Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice are fondurile suplimentate cu 662 milioane de lei, la 6,61 miliarde.

Ministerul Finanţelor Publice – Acţiuni Generale va avea alocate 1,66 miliarde lei în plus, ajungând la un buget total de circa 21,52 miliarde.

Cea mai mare creştere, de 130%, revine Ministerului pentru Societatea Informaţională, care are alocate cu 240 de milioane de lei mai mult şi ajunge la un buget de 425,54 milioane.

Ministerul Culturii va primi cu 171,3 milioane lei mai mult şi va avea de la bugetul de stat circa 757,3 milioane lei, iar Agricultura primește o sumă suplimentară de 143,4 milioane de lei, fondurile ajungând la 5,35 miliarde.

Ministerul Economiei este ultimul pe lista cu fonduri suplimentare şi va primi anul viitor 539,34 milioane de lei, adică un plus de de 12,12 milioane.

Pe de altă parte, cea mai mare tăiere va fi aplicată la Ministerul Muncii, de unde se iau 3,8 miliarde de lei, astfel că ministerul va avea alocate circa 33,17 miliarde.

Acesta este urmat în topul tăierilor faţă de 2015 de Ministerul Dezvoltării, cu un minus de 1,42 miliarde, astfel că ajunge la un buget de aproape 5,44 miliarde lei.

Ministerul Mediului va primi, la rândul său, cu 1,33 miliarde lei mai puţin și scade la un buget de 704,2 milioane de lei, de la 2,04 miliarde în 2015.

Și suma alocată Ministerului Fondurilor Europene se reduce cu 1,22 miliarde lei, aducând bugetul total al ministerului la circa 3,18 miliarde lei, în timp ce Transporturile primesc cu 971,5 milioane lei mai puţin, adică 11,86 miliarde..

De asemenea, bugetul Ministerului Energiei a scăzut cu 352,3 milioane de lei, la 204,44 milioane, iar Justiția primeşte de la buget 3,11 miliarde de lei, în scădere cu 257 milioane.

La rândul său, Ministerul Afacerilor Externe va avea mai puţini bani alocaţi, cu 121,25 milioane lei, primind de la buget fonduri totale de 725,1 milioane.

Cele mai mici ajustări la buget se regăsesc la Ministerul Public, cu un minus de 108,5 milioane, primind alocări de 934,04 milioane lei, în timp ce noul minister pentru Consultarea Publică şi Dialog Civic va primi 9 milioane lei.

Pe de altă parte, potrivit proiectului de buget, cheltuielile statului vor creşte anul viitor cu 6,7%, ajungând la 252 de miliarde lei.

Astfel, cheltuielile de personal sunt estimate la 57,25 miliarde lei, în creştere cu 10,4% faţă de 2015, iar cele de asistenţă socială, inclusiv pensiile, vor creşte cu 4,6%, la 79,37 miliarde lei.

Totodată, vor creşte cheltuielile cu sănătatea cu 3,12 miliarde lei, iar cele pentru educaţie au fost majorate, la rândul lor, cu 2,37 miliarde lei.

La cheltuieli mai mari se înscrie și apărarea, unde Executivul a alocat cheltuieli de apărare mai mari cu 1,3 miliarde de lei, dar și cercetarea care va avea de cheltuit cu 2,67 miliarde de lei mai mult.

Pentru fonduri europene, au fost distribuite 6,6 miliarde de lei pentru exerciţiul 2014-2020 şi peste 4 miliarde lei pentru finalizarea proiectelor curente, iar pentru dezvoltare regională au fost majorate fondurile cu un miliard de lei reprezentând angajamente suplimentare pentru reabilitarea şcolilor.

Cheltuielile de investiţii se majorează cu aproape 12%, de la 33,71 miliarde de lei la circa 37,69 miliarde, ocupând 15% în totalul cheltuielilor.

Cât despre venituri, Guvernul se aşteaptă la încasări în 2016 peste nivelul programat, iar cele mai mari creşteri estimate provin din TVA, care vor totaliza 52,34 miliarde de lei.

O creştere este prevăzută și pentru contribuţiile din asigurări sociale care vor urca cu 7,6%, la 61,74 miliarde de lei, dar și pentru veniturile din impozitul pe profit, ce vor fi mai mari cu 5,4%, ajungând la 14,38 miliarde de lei.

Dacă ţi-a plăcut acest articol, urmăreşte Rețeaua de Știri pe Facebook:

SĂNĂTATE