Home Economic Parlamentul ar putea introduce o nouă taxă pe benzină și motorină

benzina, taxă pe benzină

Toți proprietarii de mașini ar putea scoate mai mulți bani din buzunar dacă se va vota inițiativa care introduce o nouă taxă pe benzină și motorină, în valoare de 5 bani pe litrul de carburant, potrivit unui proiect legislativ citat de profit.ro.

Introducerea acestei taxe de mediu ar însemna aproximativ 2 lei la un plin, iar la o medie de un plin pe lună, 24 de lei pe an.

Noua taxă ar urma să anuleze astfel timbrul de mediu, care presupune ca proprietarii de automobile noi să plătească între 60 și 300 de euro.

Pentru autoturismele vechi, timbrul de mediu variază între 250 și aproape 600 de euro.

Sunt scutiți de plata acestui timbru doar cei care cumpără automobile electrice sau hibride,

Există în circulație autovehicule inmatriculate înaintea apariției taxei (care deci nu au plătit-o) și care pot circula încă mulți ani fără să plătească pentru poluarea produsă. Nu plătim după cât poluăm pentru că un autoturism Euro 6 (cu timbrul de mediu mai mic) care circulă 30.000 de km pe an poluează mai mult decât un motor Euro 3 (care are o taxă mai mare) dar care circulă doar 3.000 de km pe an. Un autoturism cu motor de 1.200 cm3 (cu taxă mai mică) dacă va circula 30.000 de km pe an va polua mai mult decât un motor de 1.800 cm3 care circulă 3.000 de km pe an, se arată în expunerea de motive a inițiatorilor proiectului.

Sistemul de taxare a proprietarilor de autovehicule, aplicat în timp sub diferite denumiri, a fost introdus în ianuarie 2007, odată cu integrarea României în Uniunea Europeană, și modificat de 14 ori până în prezent, după ce Comisia Europeană a atenționat aproape de fiecare dată că formulele aplicate sunt discriminatorii, scrie sursa citată.

Dacă ţi-a plăcut acest articol, urmăreşte Rețeaua de Știri pe Facebook:

SĂNĂTATE