Home Economic Parlamentul European schimbă complet regulile din aeroporturi. Ce este PNR, registrul european...

Eurodeputaţii au votat joi, la Strasbourg, au votat un proiect de lege controversat, menit să schimbe complet modul de preluare a datelor călătorilor din aeroporturi. În lupta contra terorismului, mai multe state au cerut impunerea unor reguli stricte de control a celor care călătoresc în ţările Uniunii Europene. Astfel, europarlamentarii au căzut, în cele din urmă, de acord cu registrul european al pasagerilor.

Practic, este vorba despre o bază de dată uriaşă, care ar urma să fie administrată, cel mai probabil, de companiile aeriene. Directiva PNR (n.r.: Passenger Name Record) a fost propusă încă din 2011, însă, a stârnit dezbateri aprinse legate de modul de gestiune al datelor cu caracter personal.

Proiectul PNR a căzut, iniţial, la vot în 2013, tocmai din cauza îngrijorării privind protecţia vieţii private. Aşa cum a fost propus, registrul european unic al pasagerilor curselor aeriene ar urma să cuprindă nume, adresă, număr de telefon, detaliile cardului de credit, itinerarul călătoriei, informaţii despre bagaj şi modalitatea de plată.

Discuţiile au fost reluate după intensificarea atacurilor teroriste din Europa.  După atentatele de la Paris, președintele francez François Hollande a subliniat “urgența absolută” a “adoptării fără întârziere” a PNR, în timp ce premierul Manuel Valls a făcut apel la “responsabilitate” din partea eurodeputaților, anunţă AGERPRES.

În plenul de la Strasbourg, Grupul Partidului Popular European (PPE, dreapta) a salutat proiectul, în timp ce socialiştii europeni au susţinut că nu va fi totuşi un “remediu-miracol” împotriva atentatelor.

Grupul Verzilor a depus la rândul său amendamente care cer ca datele pasagerilor să fie păstrate nu cinci ani, ci 12 luni, și ca numai zborurile cu risc — care vin, de exemplu, din Siria sau Turcia — să fie vizate, conform sursei citate.

După adopatarea sa de către Parlamentul European, statele membre, printre care şi România, au la dispoziție doi ani pentru a transpune directiva în legislația națională.

Dacă ţi-a plăcut acest articol, urmăreşte Rețeaua de Știri pe Facebook:

SĂNĂTATE