Home Ştirile zilei Pensii mai mari pentru militari. Legea a trecut de Parlament

Sursa Foto: ziarulfaclia.ro

Proiectul de lege privind pensiile militare de stat a fost votat marți, în Camera Deputaților, după ce luni primise şi aprobarea senatorilor.

Proiectul prevede că baza de calcul folosită pentru stabilirea pensiei militare de stat este media tuturor veniturilor brute realizate în şase luni consecutive, din ultimii cinci ani de activitate. În plus la media obținută se adaugă un spor de până la 15% în condițiile stabilite prin ordin comun al conducătorilor instituțiilor din domeniul apărării naționale, ordinii publice și securității naționale.

Premierul interimar Gabriel Oprea a declarat astfel se recunosc meritele militarilor români.

Prin această legea România mai face un pas pe drumul pe care a pornit ca membru NATO şi ca stat care îşi asumă rolul în regiune. Prin această lege le facem dreptate militarilor, dar facem cum mai mult decât atât – construim o societate solidară, un stat puternic şi o Românie capabilă să stea cu fruntea sus în faţa încercărilor istoriei oricare ar fi acestea şi oricând ar putea apărea. – a afirmat Oprea în plenul Camerei Deputaților

La rândul său, ministrul Apărării, Mircea Duşa, a arătat că s-a eliminat și acea prevedere discriminatorie care prevedea că nu se pot cumula pensiile militare cu alte venituri.

Proiectul de lege vine să îndrepte discriminările care s-au creat pe legislaţia în vigoare între militari, între gradele militare, între structurile care compun sistemul naţional de securitate.Prin adoptarea proiectului de lege asigurăm stabilitatea sistemului de securitate naţional în sensul că există un orizont al carierei militare începând de la învăţământul militar sau recrutarea de militari profesionişti în sistem până la pensionare. (…) Din legea pensiilor s-a eliminat acea prevedere discriminatorie care prevedea că nu se pot cumula pensiile militare cu alte venituri, de asemenea au fost îndreptate neajunsurile create a circa 18% dintre pensionarii militari prin vechea lege. – a spus Duşa.

Actul normativ prevede totodată că au dreptul la pensie de serviciu pentru limită de vârstă militarii, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special, în activitate, care au împlinit vârsta standard de pensionare pentru limită de vârstă, au o vechime efectivă de cel puţin 25 de ani, din care cel puţin 15 ani reprezintă vechimea în serviciu.

Vârsta standard de pensionare pentru limită de vârstă este de 60 de ani, iar atingerea acestei vârste se realizează prin creşterea vârstelor standard de pensionare, conform eşalonării. Au dreptul la pensie de serviciu anticipată militarii, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special, în activitate, care au împlinit vârsta standard de pensionare pentru limită de vârstă diminuată cu 5 ani şi sunt trecuţi în rezervă ori au încetat raporturile de serviciu ca urmare a reorganizării unor unităţi şi a reducerii unor funcţii din statele de organizare, precum şi pentru alte motive sau nevoi ale instituţiilor din domeniul apărării naţionale, ordinii publice şi securitate naţională, sunt trecuţi în rezervă sau direct în retragere ori au încetat raporturile de serviciu ca urmare a clasării ca inapt sau apt limitat pentru serviciul militar/serviciu de către comisiile de expertiză medico-militară. Acordarea pensiei anticipate, diminuarea vârstei standard de pensionare cu 5 ani nu poate fi cumulată cu nicio altă reducere. – se arată în textul legii

Deputaţii au adoptat proiectul de lege cu 289 voturi “pentru”, un vot “împotrivă” şi 13 abţineri.

Dacă ţi-a plăcut acest articol, urmăreşte Rețeaua de Știri pe Facebook:

SĂNĂTATE