Home Eveniment Pentru prima dată de la Marea Schismă. Ziua în care Papa îl...

12 februarie 2016 este o zi istorică. După aproape o mie de ani, liderul Bisericii Catolice se va întâlni cu șeful Bisericii Ortodoxe Ruse. Locul întâlnirii este la fel de surprinzător precum evenimentul în sine. A fost ales un teren neutru și deloc obișnuit: un aeroport. Este vorba despre aeroportul din Havana, capitala Cubei.

În program este planificată o discuție tête-à-tête care ar urma să dureze două ore și jumătate. Va fi un moment istoric. Este prima întâlnire a suveranilor celor două Biserici după Marea Schismă, din 1054, când lumea creștină s-a împărțit între est și vest. 

Cele două Biserici ar fi negociat în secret aproape doi ani, până au ajuns la acest consens. S-au născut multe terorii despre locul întâlnirii, însă, explicația oficială a fost una pragmatică. Patriarhul Kiril este în această perioadă în vizită în Cuba, iar Papa Francisc se întoarce pe continentul său de origine. Merge spre America Latină, pentru o vizită în Mexic, iar la Havana va face, practic, o escală.

Liderul Bisericii Catolice a dat puține detalii despre întâlnirea care s-a lăsat așteptată aproape un veac.

“Trebuie construite punţi. Pas cu pas. Până se ajunge să fie strânsă mâna celui care se află de cealaltă parte. Punţile sunt durabile şi contribuie la pace în lume. Zidurile, nu. Acestea trebuie distruse, nu construite. Ele sunt sortite căderii, unul după altul. Să ne gândim la cel de la Berlin. Părea etern şi a căzut într-o zi”, a spus suveranul Pontif pentru publicația italiană Corriere della Sera.

Ce ar putea discuta șefii celor două Biserici Creștine

Cei doi lideri ai lumii creștine sunt extrem de diferiți. Dacă Papa Francisc este cunoscut pentru modestia lui, șeful Bisericii Ortodoxe Ruse a fost criticat pentru luxul afiașat. Al doilea cel mai puternic rus, conduce Biserica cu cei mai mulți credincioși ortodocși din întreaga lume. 150 de milioane de cetățeni ruși sunt ortodocși, din 250 de milioane de oameni care au această religie în întreaga lume.

Pentru Patriarhul Kiril nu este pentru prima oară când se întâlnește cu un șef al Bisericii Catolice, însă, este un eveniment fără precedent când face asta din această funcție. În 2005, s-a întâlnit cu Papa Benedict al XVI-lea din calitatea sa de preşedinte al Departamentului de Relaţii Externe al Bisericii Rusiei.

Încă un exemplu este sugestiv pentru a observa cât de diferite sunt viziunile celor doi lideri. Papa Francisc a spus despre homosexuali că nu trebuie priviți precum “păcătoşii lumii”, în timp ce liderul de la Moscova consideră că aceștia sunt vinovați pentru creșterea puterii grupării teroriste Statul Islamic, pentru că lumea Occidentală, odată ce a acceptat homosexualii, a devenit o “civilizație fără Dumnezeu”.

Să fie oare vorba despre toleranță în discuțiile celor doi lideri ai lumii creștine? Sau poate vor discuta despre ideea Papei Francisc de a uni cele două Biserici? Acestea sunt la fel de probabile ca și posibilitatea unui dialog despre oprirea războaielor, implicarea Rusiei în Siria și Ucraina, refugiați, despre pacea modială, extremism, sărăcie și persecutarea creștinilor în Orientul Mijlociu. Subiecte atât de importante pentru soarta omenirii ca și întâlnirea celor doi lideri.

 

 

Dacă ţi-a plăcut acest articol, urmăreşte Rețeaua de Știri pe Facebook:

SĂNĂTATE