Home Politică Percheziții DNA la partidul lui Gabriel Oprea

Gabriel Oprea

Partidul lui Gabriel Oprea, UNPR, a intrat în atenția procurorilor DNA într-o anchetă ce vizează modul în care au fost cheltuite anumite sume de bani.

Potrivit unor surse judiciare citate de Antena 3, în luna decembrie anchetatorii anticorupție au descins la sediul partidului de unde au ridicat mai multe documente care ar dovedi anumite ilegalități în privința cheltuirii banilor și, se pare, și în privința modului în care acești bani au ajuns la UNPR.

Mai exact, în 2010, UNPR ar fi deschis un cont pentru donaţii în ajutorul sinistraţilor, însă o parte a sumelor ar fi fost folosite pentru alte activităţi în interesul partidului.

În replică, UNPR susţine că toate operaţiunile au fost în regulă şi că partidul a predat DNA toate documentele solicitate.

În mai 2010, UNPR a anunţat deschiderea unui fond de solidaritate pentru sprijinirea celor afectaţi de criza financiară. UNPR a lansat, la acel moment, o invitaţie către politicieni, parlamentari, agenţi economici şi către toţi cei care doreau să contribuie, să facă donaţii în contul respectiv. Persoane din conducerea partidului au făcut, la rândul lor, donaţii în cont, din veniturile personale. Ulterior, Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a deschis un cont de solidaritate cu acelaşi scop – diminuarea efectelor crizei economice. UNPR a vărsat, în data de 12.10.2010, în contul deschis de MFP toate sumele acumulate din donaţii cu această destinaţie, se arată în comunicatul UNPR.

Gabriel Oprea, anchetat şi pentru modul în care a folosit coloana oficială

Gabriel Oprea se află în vizorul procurorilor DNA și într-o altă anchetă în care este suspectat de abuz în serviciu după ce ar fi folosit în mod ilegal coloana oficială pe vremea când era ministru de Interne și vicepremier în Guvernul Ponta.

DNA a cerut în acest caz de la Parchetul General dosarul morții polițistului Bogdan Gigină, decedat pe 20 octombrie în timp ce făcea parte din coloana oficială al fostului vicepremier Gabriel Oprea.

Procurorii cercetează modul în care acesta a folosit coloana oficială după ce s-a demonstrat că acesta a beneficiat de însoțitori de nu mai puțin de 1.607 deplasări folosind coloana oficială atât la instituții publice, cât și la destinații private, în perioada ianuarie-octombrie 2015. Prin comparație, președintele Klaus Iohannis a avut doar 580 de astfel de deplasări, în timp ce fostul premier Victor Ponta a avut 814.

Din acest motiv, arată anchetatorii, s-a decis că se impune efectuarea de cercetări în cazul vicepremierului pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu.

În urma verificării registrelor evidență delegații, s-a constatat că în perioada 2.01.2015 — 21.10.2015, ministrul Afacerilor Interne a avut un număr de 1.607 deplasări coloane oficiale, atât la instituții publice, cât și la destinații private, în timp ce președintele României a avut 580 de deplasări, iar prim-ministrul — 814.

Față de cele expuse mai sus, în cauză se impune efectuarea de cercetări și sub aspectul săvârșirii infracțiunii de abuz în serviciu, prev. de art.297 alin.1 C.p., privitor la modul de constituire și folosire a coloanelor oficiale ale Ministrului Afacerilor Interne. Întrucât beneficiarul deplasărilor în cauză a fost ministrul Afacerilor Interne, Gabriel Oprea, competența de soluționare a cauzei aparține Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, se arată în ordonanța de declinare a competențelor înaintată de Parchetul București.

Fostul ministru de Interne, Gabriel Oprea, se apără și a explicat la acea vreme că nu este vorba de nicio coloană oficială ci doar de un antemergător și că toți miniștrii au avut un astfel de însoțitor.

Era normal ca Parchetul General să preia dosarul. Toți miniștrii au avut un antemergător pentru fluidizarea traficului și pentru o anumită protecție. Eu aveam funcția și de vicepremier pe securitate națională și coordonam mai multe ministere și nu am avut concediu. Am muncit, a declarat Gabriel Oprea.

Dacă ţi-a plăcut acest articol, urmăreşte Rețeaua de Știri pe Facebook:

SĂNĂTATE