Home Eveniment Piedone și-a plătit cauțiunea cu un imobil și mașini de epocă

piedone
Sursa Foto: politicalocala.ro

Fostul primar al Sectorului 4, Cristian Popescu Piedone, a fost audiat marți la DNA în dosarul incendiului de la clubul Colectiv, iar, potrivit unor surse judiciare, acesta a depus mai multe bunuri drept garanție în contul cauțiunii de 1,5 milioane de lei (n.r.: peste 330.000 de euro) pe care ar fi trebuit să o plătească pentru a rămâne liber sub control judiciar, altfel risca să fie încarcerat.

Fostul primar nu ar fi găsit bani lichizi pentru a plăti suma solicitată de procurori. Piedone a depus ca garanție un imobil și mai multe vehicule de epocă.

În cazul în care fostul primar nu ar fi putut acoperi în niciun fel cauțiunea, procurorii ar fi putut să ceară o măsură preventivă mai dură pentru acesta.

Cristian Popescu Piedone, a fost plasat sub control judiciar în schimbul unei cauțiuni de 1,5 milioane de lei, pe 18 decembrie după ce procurorii au extins urmărirea penală pe numele fostului edil.

De asemenea, procurorii au pus și sechestru asigurător pe mai multe bunuri care aparțin fostului edil, dar și pe anumite sume de bani din averea acestuia.

Potrivit procurorilor, Piedone, în calitate de edil, a mai emis o autorizație de funcționare pentru un restaurant, fără să se facă verificări. La fel ca în cazul clubului Colectiv, localul nu avea avizele şi de la pompieri.

În perioada 12 noiembrie 2014 – 30 ianuarie 2015, în calitate de funcționar public – primar al sectorului 4 București, inculpatul Popescu Cristian Victor Piedone și-a îndeplinit în mod defectuos atribuțiile de serviciu, cu încălcarea dispozițiilor legale privind apărarea împotriva incendiilor, prevăzute în Legea nr. 307/12.07.2006, H.G.R. 1739/06.12.2006 și Ordinul M.A.I. nr. 3/2011, prin aceea că a emis un acord și o autorizație de funcționare necesare desfășurării activității de către o societate comercială (alta decât S.C. COLECTIV CLUB S.R.L).
De asemenea, pentru a autoriza funcționarea acestei societăți comerciale, inculpatul Popescu Cristian Victor Piedone a emis documentele administrative (acordul și autorizația de funcționare), prin atestarea unor împrejurări necorespunzătoare adevărului, în sensul că firma respectivă îndeplinea cerințelor legale necesare avizării, arată procurorii DNA.

Cristian Popescu Piedone era iniţial cercetat de DNA pentru abuz în serviciu în legătură cu eliberarea autorizaţiei de funcţionare pentru clubul Colectiv.

Cum a autorizat Piedone funcționarea clubului Colectiv

Piedone a fost arestat preventiv pe 7 noiembrie împreună cu două funcţionare din Primăria sectorului 4, Aurelia Iofciu şi Luminiţa Larisa Ganea.

În calitate de funcționar public – primar al sectorului 4 București, suspectul Popescu Cristian Victor Piedone și-a îndeplinit în mod defectuos atribuțiile de serviciu, constând în încălcarea dispozițiilor legale privind apărarea împotriva incendiilor, prevăzute în Legea nr. 307/12.07.2006, H.G.R. 1739/06.12.2006 și Ordinul M.A.I. nr. 3/2011, prin aceea că a emis acordul de funcționare nr. 3909/14.01.2015 și autorizația de funcționare cu nr. 369/14.01.2015 necesare desfășurării activității de către S.C. COLECTIV CLUB S.R.L., la punctul de lucru din strada Tăbăcarilor nr. 7, sector 4 București. Prin aceasta, a cauzat vătămarea drepturilor și intereselor legitime ale unor persoane fizice și ale Primăriei Sectorului 4 București, în urma cărora reprezentanții S.C. COLECTIV CLUB S.R.L., care au putut desfășura activități de alimentație publică, au obținut un folos necuvenit în cuantum de 62.298 lei, arată procurorii.

În acelaşi timp, funcţionarele Aurelia Iofciu şi Luminiţa Ganea l-au sprijinit pe primar în emiterea celor două acte administrative, prin întocmirea și avizarea documentelor, spun anchetatorii.

La o zi de la producerea tragediei din clubul Colectiv, primarul Sectorului 4, Cristian Popescu Piedone, afirma că localul nu are autorizaţii de la ISU pentru că aveau o declaraţie pe propria răspundere, care este cuprinsă într-un acord de funcţionare.

Piedone spunea atunci că nu are ce să-şi reproşeze şi că, din punctul de vedere al primăriei, Clubul Colectiv a funcţionat legal, controalele inspectorilor săi desfăşurându-se înainte de ora 16.30, în cadrul programului de lucru, nu seara şi noaptea, când clubul are activitate.

Reprezentanţii Primăriei Sectorului 4 arătau, referitor la legalitatea eliberării acordului de funcţionare pentru clubul Colectiv, că eliberarea acestui act nu era condiţionată de existenţa autorizaţiei de prevenire şi stingere a incendiilor.

Cristian Popescu Piedone nu a stat însă închis după gratii decât patru zile, fiind eliberat printr-o decizie a Curții de Apel București.

Dacă ţi-a plăcut acest articol, urmăreşte Rețeaua de Știri pe Facebook:

SĂNĂTATE