Home Politică Planul PSD de a îl pune pe Liviu Dragnea premier. Drumul spre...

Dragnea premier
Sursa Foto: stirileprotv.ro

Primele voci din PSD privind desemnarea lui Liviu Dragnea premier s-au auzit încă dinainte de alegeri, însă acestea s-au înteţit de duminică seara, de când victoria social-democraţilor în alegeri a devenit clară.

Totuşi, drumul lui Dragnea către Palatul Victoria este blocat, pe lângă opoziţia lui Klaus Iohannis, şi de lege. O lege dată acum 15 ani, iniţiată, culmea, chiar de colegii liderului PSD: Guvernul Adrian Năstase.

Este vorba despre Legea 90/2001 privind organizarea şi funcţionarea Guvernului României şi a ministerelor, care prevede, printre altele, că pot fi membri ai Guvernului persoanele care au numai cetăţenia română şi domiciliul în ţară, se bucură de exerciţiul drepturilor electorale, nu au suferit condamnări penale.

Ori, tocmai această ultimă parte îl încurcă pe Dragnea, condamnat penal la doi ani cu suspendare pentru fraudarea Referendumului din 2012.

Minţile PSD au pus la cale un plan pentru a ocoli această prevedere legală. Astfel, potrivit unor surse politice citate de televiziunile de ştiri, social democraţii vor merge la Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, şi îi vor cere acestuia să meargă la CCR pentru a contesta legea dată acum 15 ani.

Planul are de trecut două hopuri: primul ar fi acela ca Victor Ciorbea să accepte plângerea PSD şi să trimită sesizarea la Curtea Constituţională. Până acum, Avocatul Poporului a anunţat că analizează situaţia.

N-am fost sesizat nici de partide, nici de instituţii, nici de cetăţeni, dar (…), aseară, la diverse posturi de televiziune, la diverse dezbateri, emisiuni, s-a spus că ar fi cazul ca Avocatul Poporului să intervină. Şi atunci am dat în lucru la Serviciul Contencios Constituţional să analizăm, să facem un fel de primă lectură mai atentă a textelor legale, a jurisprudenţei Curţii Constituţionale şi a CEDO în materie şi să decidem dacă ne sesizăm sau nu din oficiu, în condiţiile în care nu sosesc sesizări oficiale (…) Nu puteam rămâne total pasiv, pentru că, totuşi, (…) sunt în discuţie aspecte foarte importante de ordin constituţional, a spus Ciorbea, citat de Agerpres.

Al doilea hop va fi, desigur, ca această sesizare, dacă va fi făcută, să fie admisă de CCR.

Chiar şi dacă aceste două impedimente vor fi trecute, în drumul lui Dragnea către Guvern mai există o barieră: preşedintele Klaus Iohannis.

Acesta a declarat, în mai multe rânduri, că nu va nominaliza o persoană condamnată. Ultima declaraţie, chiar marţi, la două zile de la alegerile parlamentare:

Iohannis îi spulberă visele lui Dragnea de a deveni premier. Primele consultări cu partidele la Cotroceni

Dacă ţi-a plăcut acest articol, urmăreşte Rețeaua de Știri pe Facebook:

SĂNĂTATE