Home Ştirile zilei CCR judecă pe 15 iulie sesizarea PNL privind respingerea cererii de urmărire...

Sursa Foto: Facebook

Curtea Constituţională va discuta pe 15 iulie sesizarea depusă de PNL privind neconstituţionalitatea respingerii solicitării de urmărire penală a premierului Victor Ponta, înaintată de DNA.

PNL a depus vineri documentele privind încălcarea Constituției la votul dat de parlamentari pentru respingerea urmăririi penale a șefului Guvernului și își motivează cererea prin faptul că raportul Comisiei Juridice a fost unul ambiguu, la fel ca şi regulamentul Camerei Deputaţilor.

Prin modul în care a fost adoptat regulamentul Camerei Deputaților privind adoptarea prin vot a cererii de urmărire penale a lui Victor Ponta se încalcă grav legea. Plenul Camerei nu votează cererea procurorilor ci votează un proiect de hotărâre a Comisiei Juridice, care proiect prevedea, în cazul lui Victor Ponta, să nu înceapă urmărirea penală. Astfel chiar dacă există o majoritate care ar vrea să decidă pentru începerea urmăririi penale, nu poate. Pentru că cererea în sine nu există și se votează doar respingerea sau adoptarea proiectului Comisiei Juridice. – a declarat liberalul Ludovic Orban

Plenul Camerei Deputaților a aprobat pe 9 iunie hotărârea de respingere a începerii urmăririi penale față de premierul Victor Ponta cu 231 voturi “pentru” și 120 “împotrivă”, după ce procurorii DNA au constatat pe 5 iunie că se impune urmărirea penală față de Victor Ponta sub aspectul săvârșirii a trei infracțiuni de conflict de interese, dintre care una în formă continuată, fapte aflate în legătură cu funcția sa de prim-ministru.

Înainte de votul din Parlament, președintele Klaus Iohannis i-a cerut demisia premierului însă a fost refuzat.

Am avut cu Președintele Iohannis o discuție instituțională extrem de corectă și civilizată! Respect poziția sa publică dar am fost numit în functie de Parlamentul României și doar Parlamentul poate să mă demită! Cred că respectarea principiilor constituționale este esențială pentru societatea noastră și în niciun caz nu pot accepta că un procuror DNA este deasupra Parlamentului, Guvernului și a cetățenilor acestei țări! Asta ar însemna dictatură și cred că la peste 25 ani după 1989 ar fi o mare eroare pentru noi toți! – a scris Victor Ponta la acea vreme pe Facebook

Procurorii îl acuză pe Victor Ponta că în calitate de prim-ministru al României, l-a desemnat pe Dan Şova, în august 2012, în funcţia de ministru pentru Relaţia cu Parlamentul, în luna decembrie 2012, în funcţia de ministru delegat pentru Proiecte de infrastructură de interes naţional şi investiţii străine, în luna februarie 2014, ca ministru interimar al Transporturilor şi în luna martie 2014 ministru al Transporturilor.

Victor Ponta ar fi făcut aceste numiri în condiţiile în care premierul a beneficiat în trecut de foloase din partea senatorului Dan Şova, constând în sume de bani şi dreptul de folosinţă gratuită a unui autoturism, ceea ce duce la conflict de interese, arată procurorii.

În acest moment premierul Victor Ponta este urmărit penal şi pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la evaziune fiscală în formă continuată şi spălarea banilor în dosarul Turceni – Rovinari, fapte pe care le-ar fi săvârşit în perioada în care era avocat, potrivit DNA.

Conform procurorilor, Victor Ponta ar fi emis mai multe facturi, fără a avea o bază legală, în baza unui contract încheiat între firma sa de avocatură şi cea a lui Dan Şova. Anchetatorii susţin că, în realitate, premierul nu a efectuat niciun fel de activitate profesională în temeiul convenţiei de conlucrare cu Şova.

Mai mult, în perioada efectuării unor controale fiscale, Ponta s-a înţeles cu Şova ca acesta să întocmească în cadrul societăţii de avocaţi rapoarte de activitate juridică, care să dovedească faptul că premierul a și efectuat activităţile înregistrate în contabilitate, activități pentru care ar fi fost plătit.

Victor Ponta ar fi folosit o parte din sumele obţinute de la SCA “Şova şi Asociaţii” pentru cumpărarea a două apartamente de lux într-un complex rezidenţial situat în Bucureşti și, în plus, ar fi beneficiat și de dreptul de folosință gratuită a unui autoturism.

Dacă ţi-a plăcut acest articol, urmăreşte Rețeaua de Știri pe Facebook:

SĂNĂTATE