Home Politică PNL o apără pe Livia Stanciu în scandalul anului: “Nu trebuie să...

Sursa Foto: Facebook

Copreşedintele PNL Alina Gorghiu a declarat sâmbătă că în opinia ei șefa Curții Supreme, Livia Stanciu, nu are motive să demisioneze.

“Nu pot să îi spun eu doamnei preşedinte a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie ce să facă. În opinia mea, nu are motive să îşi dea demisia şi cred că fiecare dintre noi avem dreptul şi liberul acces la justiţie. Dacă vreo instituţie competentă din România constată că – ştiţi că există o lege a magistraţilor care analizează cazuri şi cazuri – este o problemă şi că cineva este vinovat – nu are sens să personalizăm acum -, acea persoană trebuie să plătească. Dar nu Alina Gorghiu sau Vasile Blaga sau oricine altcineva din Parlament trebuie să pună acest verdict. Nu cred că cineva din Parlament trebuie să facă altceva decât să legifereze”, a afirmat Gorghiu.

Gorghiu a precizat că punctul de vedere al vicepreședintelui Ludovic Orban, care i-a cerut demisia Liviei Stanciu, este unul personal, PNL fiid de altă părere.

“Punctul de vedere al partidului este altul. De altfel, domnul Orban a spus că este o opinie personală şi nu este opinia PNL. În orice caz, dacă există o eroare judiciară şi se dovedeşte o eroare judiciară, persoana respectivă, instituţia respectivă trebuie să îşi asume răspunderea, dar nu Parlamentul stabileşte vinovăţii sau lipsă de vinovăţie. Consiliul Superior al Magistraturii, Secţia Judiciară ştiu bine ce au de făcut şi într-o cauză şi în alta”, a spus Gorghiu, citată de AGERPRES.

Reacția Alinei Gorghiu vine după ce prim-vicepreședintele PNL Ludovic Orban a declarat, la Antena 3, că președinta Curții Supreme are mai multe motive pentru care trebuie să își prezinte demisia, în urma scandalului Rarinca.

“Primul, că nu și-a plătit datoriile. Nu poate fi un reper de moralitate aflat în fruntea celei mai importante instanțe din România o persoană care nu își plătește, nu își recunoaște datoriile. În al doilea rând, faptul că președintele ICCJ, care trebuie să fie omul cel mai credibil în materie de judecată și de împărțire a dreptății a putut să formuleze o plângere penală împotriva unei persoane care nu i-a făcut nimic”, a spus Orban.

Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, i-a solicitat marţi, printr-o scrisoare, preşedintelui Klaus Iohannis să le înlăture pe şefa DNA, Laura Codruţa Kovesi şi pe şefa Curţii Supreme, Livia Stanciu. Cele două sunt acuzate de încălcarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale Marianei Rarinca, femeia achitată definitiv după ce Livia Stanciu a acuzat-o de şantaj.

În replică, preşedintele i-a transmis şefului Senatului că nu are atribuţii în a le demite şe şefa DNA sau pe cea a Curţii Supreme.

“Referitor la solicitarea de înlăturare din funcție a președintelui Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie și a procurorului-șef al Direcției Naționale Anticorupție, precizez că Președintele României nu dispune de asemenea competențe constituționale sau legale. În plus, Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor și al procurorilor nu prevede instituția demiterii, ci pe cea a revocării, ca modalitate juridică de încetare a unei funcții de conducere exercitate de un judecător sau de un procuror înainte de termenul pentru care a fost numit. Măsura revocării nu poate fi luată de către Președintele României.”, îi explică Iohannis, președintelui Senatului.

Pe de altă parte, Consiliul Superior al Magistraturii a anunțat că a depus o reclamație la adresa lui Tăriceanu la Inspecția Judiciară

“Consiliul Superior al Magistraturii își exprimă profunda îngrijorare față de acțiunile concertate ale unor reprezentanți ai Senatului României și ale unei părți din mass-media românească ce tind la afectarea echilibrului puterilor în stat prin subminarea autorității puterii judecătorești și a sistemului judiciar în ansamblul său.”, se arată într-un comunicat al CSM.
Mariana Rarinca, femeia acuzată de DNA că a şantajat-o pe şefa Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Livia Stanciu, a fost achitată pe 21 mai de judecătorii de la Curtea de Apel Bucureşti, decizia fiind definitivă. Curtea de Apel a admis apelul femeii, după ce aceasta fusese condamnată în decembrie 2014 de Tribunalul Bucureşti la trei ani închisoare cu suspendare. Mariana Rarinca a fost trimisă în judecată de procurorii DNA pe 1 iulie 2014, ea fiind acuzată că a şantajat-o pe Livia Stanciu, preşedintele ÎCCJ.

 

 

Dacă ţi-a plăcut acest articol, urmăreşte Rețeaua de Știri pe Facebook:

SĂNĂTATE