Home Economic VIDEO:Ponta cere anchetă după scumpirea alimentelor

Premierul Victor Ponta a cerut, miercuri, în debutul ședinței de Guvern, o anchetă pentru a se stabili dacă supermarketurile au apelat artificial la scumpirea alimentelor în ultima săptămână, înainte de reducerea TVA. Ponta a cerut lămuriri de la Ministerul Agriculturii, Consiliul Concurenţei şi ANPC

“Să verificaţi dacă ceea ce a apărut în presă e adevărat. Dacă hipermarket-uri, comercianţi, profită de reducerea TVA pentru a-şi mări preţurile acum ca să rămână după aceea cu ele la nivelul pe care şi-l doresc. Să vedeţi dacă sunt înţelegeri necompetitive şi să propuneţi soluţii legale şi normale în Uniunea Europeană”, a afirmat premierul.

Victor Ponta a afirmat că Guvernul nu poate interveni în stabilirea prețurilor, atâta timp cât România e membră UE şi funcţionează ca o economie de piaţă.

”Am auzit tot felul de tâmpenii liberalo-comuniste, să înghețăm prețurile. Nici în perioada comunistă nu s-a putut acest lucru”, spune Ponta, citat de Agerpres.

Premierul i-a avertizat pe cei care au scumpit nejustificat produsele că nu va ezita să introducă unor taxe speciale.

“Suntem în UE, suntem economie de piaţă şi nu putem îngheţa preţurile, cum de altfel nu reuşeau nici comuniştii să le îngheţe. Putem însă, avem cum, să obligăm pe toţi cei care activează pe piaţa românească, prin măsuri foarte clare şi foarte dure, să respecte principiul competitivităţii şi să aplice mai departe, evident de la 1 iunie scăderea preţurilor, aşa cum se impune prin scăderea TVA. Putem să introducem taxe speciale pentru cei care folosesc acest prilej şi nu voi ezita. Vom pune nişte taxe atât de mari încât tot ce câştigă în mod speculativ să piardă pe partea cealaltă”, a afirmat premierul.

 

 

Reducerea TVA la alimente ar urma să intre în vigoare de la 1 iunie. Presa a scris că în ultima săptămână, lanțurile de supermarketuri au scumpit produsele, în așa fal încât această măsură să nu le scadă profitul după aplicarea sa.

Dacă ţi-a plăcut acest articol, urmăreşte Rețeaua de Știri pe Facebook:

SĂNĂTATE