Home Ştirile zilei Ponta, mesaj dur în scandalul cu Ungaria: Unii oficiali maghiari să stea...

Premierul Victor Ponta a reacționat marți seară la acuzațiile care i-au fost aduse de ministrul de externe maghiar, dar și la decizia Budapestei de a ridica un gard la frontiera româno-maghiară.

Am experiență în aceste provocări ale unor oficiali maghiari. Își doresc să tragă și România în această problemă, care e una a comportamentului guvernului maghiar. România nu își ia deciziile după ce se decide la Budapesta. Dacă Ungaria face un gard care să o înconjoare, nu rezolvă nimic din problemă. Să îi ținem acolo pe unii oficiali maghiari, să nu îi mai lăsăm să se plimbe prin Transivania și prin alte zone, a declarat Ponta la Antena3.

Reacția lui Ponta vine după ce ministrul de externe ungar Peter Szijjarto l-a acuzat că minte pe tema modului în care Ungaria se comportă în criza imigranţilor. Szijjarto face referire la o declarație de luni a premierului Victor Ponta, care a afirmat că țara vecină aplică tratamente inumane imigranţilor.

 Ceea ce am spus și spun mereu este că sunt împotriva discursurilor xenofobe (…) ideea să închidem granițele, că toți cei care vin sunt niște teroriști, sunt prostii de Evul Mediu și mă opun total acestei abordări. Dacă putem să primim mai mulți, o să primim, problema este de capacitatea noastră logistică de a trata acei oameni ca pe niște oameni, nu cum îi tratează vecinii noștri maghiari, cu bâta și cu înseriatul. Cu asta nu sunt de acord, a afirmat șeful executivului român, într-o conferință de presă la Târgu-Jiu.

Șeful diplomației ungare a menționat că ‘remarcile extremiste și mincinoase‘ ale premierului român țin de criza politică internă din România și a precizat că Budapesta așteaptă scuze de la partea română.

Tot marţi, guvernul de la Budapesta a decis să înceapă pregătirile pentru extinderea la granița cu România a gardului pe care îl construiește la frontiera cu Serbia.

Practic însă, Ungaria încearcă să direcţioneze spre România fluxul de imigranţi. Refugiaţii se vor lovi de gardul de la frontiera ungaro-sârbă şi, evident, vor încerca să îl evite. Drept urmare, cea mai accesibilă destinaţie pentru ei va fi România. Dar după construcţia acestui nou gard, ei nu vor mai putea trece însă spre Europa de Vest.

Ipoteza este susţinută şi de agenţia presă croată Hina, care afirmă că perspectivele unei lungi așteptări la granița ungară și posibila încarcerare sau expulzare înapoi în Serbia i-ar putea forța pe mulți migranți să caute rute alternative către vest, spre Croația, sau spre est, prin România, chiar dacă aceste țări nu fac parte din spațiul Schengen.

Am luat decizia de a începe lucrările pregătitoare pentru construirea unui gard începând de la granița ungaro-sârbo-română pe o lungime rezonabilă, în eventualitatea mutării presiunii migraționiste în direcția României. Gardul ar urma să înceapă de la punctul frontierei dintre Ungaria/Serbia/România şi să continue pe o distanţă rezonabilă dacă presiunea migraţiei se mută spre România, a explicat marți Peter Szijjarto, citat de Reuters.

 

 

Dacă ţi-a plăcut acest articol, urmăreşte Rețeaua de Știri pe Facebook:

SĂNĂTATE