Home Politică Ponta, scrisoare pentru Iohannis: Ați dat rușilor Moldova pe tavă

ponta iohannis
Sursa Foto: evz.ro

Fostul premier Victor Ponta îl atacă extrem de dur pe președintele Klaus Iohannis, pentru că nu s-a implicat deloc în situația tensionată din Republica Moldova. Fostul șef al Guvernului îl acuză pe Iohannis că pur și simplu a oferit Rusiei Moldova pe tavă.

Exact cand era nevoie mai mare la Bucuresti si Chisinau sunt cei mai slabi si inadecvati lideri! Am vazut ca Presedintele Timofti al Moldovei ( un om de treaba si bun la suflet dar total rupt de realitate si influentat negativ de oameni cu resentimente personale) tocmai l-a decorat pe Presedintele Iohannis ( cel care a “contribuit” mult in ultimul an la situatia Moldovei prin faptul ca nu a facut absolut nimic !!! ). Cred ca amandoi merita sa fie decorati de Vladimir Putin pentru modul in care dau pe tava Moldova inapoi Rusiei ( dupa ce in 2014 fratii nostri de peste Prut ajunsesera in cel mai apropiat punct de Romania si Europa din ultimii 75 ani)!, scrie Victor Ponta pe Facebook.

Fostul premier mai acuză că, de când a fost învestit noul Guvern de la București, nimeni nu a făcut nimic pentru a împiedica partidele pro-ruse să vină la putere în Moldova. O trădare a interesului național al țării noastre, susține Victor Ponta.

Acum zarurile au fost aruncate – haosul este total , falimentul aproape inevitabil si perspectiva acapararii puterii de cei care se declara oficial pro-Rusia si anti -Romania devine o certitudine!

In ultimele doua luni am reusit insa sa exportam peste Prut prostia, miopia si dezinteresul caracteristic de la Bucuresti!!! Tradarea Bucurestiului este cu atat mai condamnabila cu cat nu ne mai aflam in 1940, singuri impotriva unei URSS formidabil de puternic! Deci azi e pura lasitate si prostie!
Cand cei de la Chisinau aveau cea mai mare nevoie de sprijinul nostru liderii nostri politici au plecat in vacanta!, mai scrie Ponta.

Fostul șef al Executivului atrage atenția că în timp ce politicienii de la noi sunt ocupați să își plătească polițe mai vechi, Rusia intervine în Moldova și este la un pas de a o acapara și de a-și impune Guvernul pe care îl dorește.

Situatia e pana la urma mult mai simpla decat pare: la Chisinau pot conduce in continuare cei care (indiferent de alte defecte) sunt pro Europa si pro Romania ( PD/ PL/ PLDM si Leanca) sau cei care se declara cu mandrie ca fiind ProRusia ( Dodon si Usatai)! A treia cale pur si simplu nu exista !

Noi am refuzat sa il sprijinim pe Leanca, (cel mai sincer si onest proeuropean si roman) pentru ca in 2014 a votat cu Ponta / am refuzat sa sprijinim Partidul Liberal condus de Ghimpu si Chirtoaca ( cei mai consecventi si asumati unionisti) pentru ca au fost prieteni si rude prin alianta cu Basescu / am refuzat sa sprijinim Partidul Democrat (cel mai puternic acum in Parlamentul de la Chisinau) pentru ca este social-democrat si partener al PSD/ am refuzat sa sprijinim Guvernul Strelet al PLDM pentru ca a facut sedinta comuna cu Guvernul Romaniei in septembrie la Neptun!!!!

Rusia nu sufera de orbirea conducatorilor de la Bucuresti/ Dodon si Usatai sunt sprijiniti puternic si pe fata si in cazul alegerilor anticipate pot castiga si Parlamentul, si Guvernul si vor alege si noul Presedinte (mandatul celui actual expira in Martie anul acesta)!, arată Victor Ponta.

Ponta acuză că Preşedintele şi Guvernul trădează interesul național

Nu în ultimul rând, fostul premier acuză că autoritățile din România ascultă cu capul plecat directivele venite de la marile puteri care, în schimbul liniștii din estul Europei, preferă să cedeze Moldova lui Putin.

Stiu sigur ca exista Cancelarii europene in care se gandeste ca mai bine sa nu il mai iritam pe Putin si cu Moldova si sa ii dam aceasta tara mica si neimportanta!!! Pana la urma Basarabia a fost luata Romaniei tot printr-un Pact al unor Mari Puteri. Dar ceea ce pentru altii poate fi ” Real Politik” pentru noi este pur si simplu tradarea interesului nostru national.

Ghinion” ar spune unii / eu doar spun ca este cea mai grava afectare posibila a intereselor nationale romanesti din 1940 si pana azi! Mai sper inca in faptul ca la Chisinau ( nu la Bucuresti din pacate) se vor gasi in ceasul al 13 lea niste minti luminate care sa salveze situatia! Dar speranta e din ce in ce mai mica, încheie Victor Ponta.

Președintele Klaus Iohannis a avut la rândul său o reacție la scrisoarea fostului premier. Șeful statului a declarat că nu este interesat de ce spune Victor Ponta.

Nu mă preocupă scrierile acestui domn, a afirmat Iohannis.

Cât despre acuzațiile de neimplicare în politica Republicii Moldova, Klaus Iohannis a declarat că urmărește situația și că este în permanentă legătură cu președintele Nicolae Timofti.

Sunt permanent informat, sunt în contact cu actorii cei mai importanți de acolo și sper că se vor gasi soluții pentru păstrarea Moldovei pe calea europeană. Asta trebuie să îi intereseze pe cei mai mulți de acolo. Am vorbit la telefon cu președintele Timofti. Sunt alături de el în demersurile pe care le face. Eu contez pe maturitatea clasei politice de la Chișinău pentru soluționarea crizei și pentru păstrarea căii europene. Evenimentele sunt în desfășurare și nu vreau să comentez anumite detalii. Sper să avem o soluție repede și bună, a declarat Iohannis.

Republica Moldova este la un pas de haos după ce, la începutul anului, premierul desemnat de președintele Timofti, Ion Sturza, nu a primit votul de învestitură a Parlamentului.

Așa că, după acest eșec, şeful statului, Nicolae Timofti, a fost nevoit să găsească un alt nume pe care să îl propună pentru funcția de premier. Joi, l-a nominalizat pe Ion Păduraru, secretarul general al Preşedinţiei de la Chişinău. Asta după ce, miercuri, cel mai vehiculat nume era cel al lui Vlad Plahotniuc, susținut de Partidul Democrat.

Deputaţii moldoveni trebuie să voteze un nou Guvern până în data de 29 ianuarie, atunci când se împlinesc trei luni de la demiterea Guvernului Streleţ.

În cazul în care până la sfârşitul lui ianuarie nu va fi ales Guvernul, Parlamentul va fi dizolvat şi vor fi organizate alegeri anticipate.

Republica Moldova a rămas fără premier și fără Guvern în 29 octombrie, când Executivul condus de Valeriu Streleţ a fost demis printr-o moțiune de cenzură depusă de Partidul Socialiştilor şi de cel al Comuniştilor moldoveni.

Dacă ţi-a plăcut acest articol, urmăreşte Rețeaua de Știri pe Facebook:

SĂNĂTATE