Home Politică Războiul Ponta – Iohannis se duce acum şi pe banii şi taxele...

Sursa Foto: evz.ro

Războiul dintre premierul Victor Ponta şi preşedintele Klaus Iohannis se poartă acum şi pe frontul taxelor pe care le plătesc românii. Codul Fiscal este de trei săptămâni pe biroul prezidenţial, iar Iohannis nu a luat până acum vreo decizie în privinţa promulgării sau retrimiterii la Parlament. Preşedintele dă totuşi de înţeles că nu este tocmai încântat de forma acestuia.

Nu ştiu cum s-a strecurat aprecierea că acest Cod fiscal ar revoluţiona finanţele României prin simpla reducere a unor impozite. Cred că nu ar trebui să ne preocupe doar scăderea taxelor, ci şi maniera în care se face aceasta. O asemenea schimbare este utilă, însă fără să pună în pericol anumite beneficii, cum ar fi sustenabilitatea finanţelor publice, care a fost consolidată, cu eforturi serioase, în ultima perioadă. În plus, aflaţi totuşi în prag de an electoral, trebuie să înţelegem distanţa dintre tentaţia politică şi realitatea economică, a afirmat şeful statului, la un eveniment organizat de Banca Naţională.

Klaus Iohannis a dat exemplul Greciei ca argument, despre care afirmă că modelul său economic s-a bazat pe deficite și datorie publică.

Devine imperativ să renunţăm cel puţin la câteva iluzii, în primul rând iluzia că prosperitatea se poate construi pe deficite bugetare şi datorie publică rostogolită continuu de la un an la altul, apoi iluzia că politicile economice şi fiscale pot compensa absenţa reformelor reale, iluzia că odată ce prosperitatea a fost obţinută nu se va mai pierde, ceea ce este greşit. De aici şi nevoia de o nouă abordare, una bazată pe responsabilitate şi principii sănătoase,  a declarat Klaus Iohannis.

De cealaltă parte, premierul Victor Ponta susţine că, dimpotrivă, noile prevederi vor duce la dezvoltare și crearea de locuri de muncă.

Acum preşedintele se pricepe şi la fiscal, nu doar la transporturi. Codul acesta fiscal nu l-am scris eu, a fost scris de Ministerul de Finanţe împreună cu consultanţii, a fost discutat luni de zile în Coaliţia pentru Dezvoltarea României şi a fost votat în unanimitate, deci inclusiv de PNL, după dezbateri în Parlament. Acum eu bănuiesc că toţi specialiştii de la Finanţe, Banca Mondială, Coaliţia pentru Dezvoltarea României, parlamentarii României de la toate partidele cred că ştiu ce-au făcut şi eu unul sunt convins că avem mare nevoie de acest Cod fiscal, pentru ca să păstrăm creşterea economică, crearea de locuri de muncă şi să reducem decalajul între România şi celelalte ţări europene. Că alte ţări or fi nemulţumite că România se dezvoltă, ăsta e dreptul lor, că eu mă gândesc la România, nu la alţii, a declarat Victor Ponta.

 

Codul Fiscal a fost adoptat cu 306 de voturi, pe 24 iunie, în Camera Deputaților, care este for decizional. Documentul a fost trimis la președintele Klaus Iohannis, iar șeful statului ar putea promulga legea sau ar putea să o retrimită Parlamentului pentru reexaminare.

Printre măsurile cuprinse în noua lege se numără reducerea TVA la 19%, eliminarea supraacizei de 7 eurocenți la carburanți și a așa-numitei “taxe pe stâlp” pentru companii. Noul Cod Fiscal ar urma să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2016.

Dacă ţi-a plăcut acest articol, urmăreşte Rețeaua de Știri pe Facebook:

SĂNĂTATE