Home Social Ponta vrea să mai umble la alocații. Premierul promite schimbări majore

Deși alocațiile au fost dublate, Victor Ponta nu este mulțumit. Premierul își dorește în continuare alocații diferențiate.

“Alocaţia pentru copil, ca sprijin social, trebuie să o gândim mai ţintit şi mai eficient. Adică cei care au venituri mari, că, le-am mai dat încă 42 de lei, s-ar putea nici să nu-i ridice. Sunt foarte multe familii care nu iau acei 42, 84 de lei. Că alţii au nevoie, cu cei 42 de lei în plus, tot nu reuşesc să îşi rezolve problemele de zi cu zi. Problema noastră principală este ca acei bani să ajungă cu adevărat la copil, să fim siguri că merge la şcoală, că îşi cumpără rechizite.”, a declarat Victor Ponta.

La rândul său, Rovana Plumb a anunțat că ministerul Muncii deja lucrează la proiectul de diferențiere a alocațiilor.

“Lucrăm la un pachet de măsuri. Peste tot în Uniunea Europeană alocațiile se dau diferențiat, fie în funcție de veniturile părinților, fie în funcție de vârsta copilului.”, a explicat ministrul muncii la Digi24

Cât despre decizia Curții Constituționale potrivit căreia alocațiile nu pot fi diferențiate, premierul Victor Ponta crede că legea este depășită.

“În baza unei decizii din 2006, Curtea Constituțională a spus “dăm copilului aceeași sumă, nu avem voie să punem nicio condiție”. Eu vorbesc însă despre ceva ce e depășit, trăim în 2015, avem mai multă minte decât în 2006, societatea se schimbă și atunci ne gândim căți părinți nu și-au ridicat niciodată alocația de 42 lei și nu o vor ridica nici pe cea de 84 lei, pentru că au venituri suficiente, precum și câți părinți ridică alocația, dar banii nu ajung.”, a spus Ponta la RomâniaTV.

Între timp însă guvernul trebuie să dea explicații Fondului Monetar Internațional în privința modului în care va acoperi dublarea alocațiilor.

“Anul acesta găsim banii necesari pentru a acoperi această alocaţie. Şi pentru anul viitor vom găsi aceste resurse. Discuţia se va purta desigur şi cu Fondul Monetar Internaţional şi cu Comisia Europeană. Cei de la FMI sau Comisia Europeană doresc să vadă de unde contrabalansezi o măsură aplicată cu altceva. Avem de unde să tăiem, ca şi cheltuieli, fără să afectăm investiţiile. Suntem într-o situaţie în care mai putem să umblăm acolo în anumite zone unde s-au cheltuit banii nejustificat, în special în adminstraţia centrală, şi cheltuielile legate poate şi de funcţionare. E nevoie să şi centralizăm o parte din achiziţiile publice pentru care nu mai trebuie să cheltuim foarte mulţi bani. Sunt modele europene”, a explicat ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici.

 

 

Dacă ţi-a plăcut acest articol, urmăreşte Rețeaua de Știri pe Facebook:

SĂNĂTATE