Home Politică Popularii Europeni cer demisia premierului Victor Ponta

Cererile de demisie a premierului Victor Ponta din fruntea Guvernului României nu vin doar de la Opoziția din țara noastră. Președintele Partidului Popular European a solicitat demisia șefului Executivului de la București.

Solicit prim-ministrului Guvernului României, Victor Ponta, să își prezinte imediat demisia din funcția de prim-ministru ca urmare a trimiterii sale în judecată pentru acuzații grave de corupție. Poporul român merită o carte de vizită mai bună decât un prim-ministru trimis în judecată pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la evaziune fiscală, în formă continuată, și spălare de bani, a declarat Joseph Daul, liderul PPE

Daul a adăugat că România este un partener de încredere în Europa, iar prezența lui Victor Ponta la Palatul Victoria pune în pericol toate realizările țării noastre.

Apelez la Victor Ponta să nu supună aceste realizări unui risc inutil. Domnia sa va avea șansa de a-și dovedi nevinovăția în fața justiției din România, a afirmat liderul popularilor europeni

Partidul Popular European este cel mai mare și cel mai influent partid politic de centru-dreapta european. El include în prezent 75 de formațiuni politice din 40 de țări, din partid făcând parte președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, și cel al Consiliului European, Donald Tusk, 10 șefi de stat sau de guvern din Uniunea Europeană și șase din afara Uniunii.

Din țara noastră din Partidului Popular European fac parte PNL, PNȚCD, PMP și UDMR.

Cererea liderilor PPE vine după ce joi Victor Ponta a fost trimis în judecată de DNA pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la evaziune fiscală, în formă continuată, şi spălarea banilor, fapte săvârşite în calitate de avocat, reprezentant legal al Cabinetului Individual de Avocat ”Ponta Victor-Viorel”.

În acest dosar, premierul Victor Ponta este acuzat că ar fi emis mai multe facturi, fără a avea o bază legală, în baza unui contract încheiat între firma sa de avocatură şi cea a lui Dan Şova. Suma iniţială era de 2.000 euro lunar, fiind suplimentată ulterior cu încă 1.000 de euro. Astfel, cabinetul lui Ponta a emis în perioada octombrie 2007 – decembrie 2008 un număr de 17 facturi fiscale în valoare de 181.439,98 lei, arată rechizitoriul procurorilor.

DNA susţine că, în realitate, premierul nu a efectuat niciun fel de activitate profesională în temeiul convenţiei de conlucrare cu Şova.
Facturile fiscale au fost transmise spre decontare societății de avocați SCA „Șova și Asociații” care a efectuat plata contravalorii lor după care le-a înregistrat în contabilitate. Sumele aferente celor 17 facturi reprezintă cheltuieli ce nu au la bază operațiuni reale, având în vedere că, în realitate, Ponta Victor-Viorel nu a efectuat nici un fel de activitate profesională în temeiul convenției de conlucrare. Șova Dan-Coman a fost singura persoană cu drept de dispoziție în privința oricăror acțiuni de orice natură care implicau societatea de avocați. Din probele administrate a rezultat că, prin încheierea contractului de conlucrare, s-a urmărit bonificarea inculpatului Ponta Victor Viorel pentru contractele încheiate de SCA „Șova și Asociații” cu complexurile energetice, având în vedere că a rezultat că aceste contracte nu s-ar fi încheiat dacă, la nivelul companiilor de stat, nu ar fi existat percepția că Șova Dan Coman beneficiază de susținerea inculpatului Ponta Victor Viorel, arată rechizitoriul.

Mai mult, în perioada efectuării unor controale fiscale, șeful Guvernului s-ar fi înţeles cu Şova ca acesta să întocmească rapoarte fictive pentru a demonstra activitatea juridică prestată de Ponta.

În dosar mai sunt trimişi în judecată senatorul Dan Şova, avocat coordonator al Societăţii Civile de Avocaţi ”Şova şi Asociaţii”, Laurenţiu Ciurel, director general al SC Complexul Energetic Rovinari SA, Dumitru Cristea, director general al Complexului Energetic Turceni, şi Octavian Laurenţiu Graure, director economic al Complexului Energetic Turceni.

Dacă ţi-a plăcut acest articol, urmăreşte Rețeaua de Știri pe Facebook:

SĂNĂTATE