Home Social Povestea incredibilă a spărgătorului de bănci devenit meșteșugar

Fostul spărgător de bănci Ambrus Attila, poreclit ‘Whiskey Man’ şi devenit faimos în urma celor aproape 30 de jafuri comise în Ungaria, se numără printre cei care își expun la târgurile meşteşugăreşti.

Ambrus Attila, născut într-o localitate din apropierea orașului Miercurea Ciuc, trăieşte din 1988 în Ungaria. El mărturisește că a început că toata aventura a pornit de la o femeie. Treceau printr-o perioadă grea din punct de vedere financiar, aveau multe datorii şi atunci n-a găsit altă soluţie.

“A fost o alegere conştientă (…) Nu-mi pare rău de nimic, mi-am ispăşit pedeapsa, am tras multe consecinţe şi multe învăţături din toate astea, dar nu recomand nimănui să mă ia ca exemplu”, spune Ambrus Attila.

Timp de șase ani, a fost unul dintre cei mai temuţi hoţi de bănci din Europa de Est. Timp în care ajunsese chiar să fie simpatizat de oameni pentru faptele sale.

“Cred că m-au simpatizat din două motive, primul pentru că nu am rănit niciodată pe nimeni, iar în al doilea, pentru că în Europa Centrală şi de Est băncile nu erau bine văzute, iar eu, un om simplu, am îndrăznit să atac aceste instituţii”, spune Ambrus Attila.

Prima lovitură a dat-o în 1993, în 1999 a fost arestat, iar ulterior condamnat la 17 ani de închisoare. A ispăşit 13, fiind eliberat anticipat pentru bună purtare.

Din spărgător de bănci, ajuns meșteșugar

În închisoare a învățat olăritul.  De când a fost eliberat, se ocupă de fabricarea ceramicii. Spune că unele dintre obiectele confecţionate de el au ajuns la staruri şi la diverse personalităţi. Le vinde la târguri şi mărturiseşte că îi displace ca cei care îl recunosc să-i cumpere obiectele doar pentru că sunt făcute de ”celebrul Whiskey Man”.

Se spune că obişnuia să le trimită sticle de vin poliţiştilor care se ocupau de caz şi că înaintea fiecărei spargeri obişnuia să bea un whiskey dublu, de aici trâgându-i-se şi porecla. Se mai spune că una dintre spargeri ar fi dat-o deghizat într-un cunoscut comisar aflat pe urmele sale, dar Ambrus Attila nu confirmă, doar zâmbeşte când îl întrebi despre aceste lucruri.

Acum în vârstă de aproape 45 de ani, spune că după ieşirea din închisoare a mai intrat doar o singură dată într-o bancă, dar nu cu intenţia de a o jefui, şi că preferă să-şi păstreze singur banii. ‘Nu cred în bănci şi cred că nici ele în mine’, a declarat Ambrus Attila pentru Agerpres.

Sursa foto: Wikipedia

Dacă ţi-a plăcut acest articol, urmăreşte Rețeaua de Știri pe Facebook:

SĂNĂTATE