Home Eveniment Povestea “Şpagoveanu”: Cum a ajuns ÎPS Teodosie să fie prins cu mita...

Sursa Foto: ziuaconstanta.ro

Arhiepiscopul Tomisului, Înaltpreasfinţitul Teodosie, este inculpat într-un dosar de corupţie. Înaltul prelat a fost pus sub învinuire pentru luare de mită şi folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă a unor documente false sau incomplete.

Totuşi, după ce ancheta penală a explodat, şeful Bisericii de la malul mării continuă să-şi conducă enoriaşii, după regulile bisericii, deşi el ar fi căzut în păcate grave. Anchetatorii vorbesc despre o reţea infracţională în Biserica pe care o conduce, dar şi luare de mită.

În primăvara anului 2016, Petrescu Teodosie a fost prins în timp ce lua o mită de 500 de euro, de la o persoană care voia să fie pusă pe lista de plată a Bisericii.

“Banii respectivi au fost primiți în legătură cu îndeplinirea, de către inculpatul Teodosie Petrescu, a îndatoririlor sale de serviciu ce decurg din calitatea de Arhiepiscop al Tomisului, în sensul de a dispune ca persoana în cauză să primească remunerație legală pentru activitatea pe care o desfășura într-o parohie” – arată DNA, într-un comunicat oficial.

Pentru afacerile ilegale cu fonduri europene, Arhiepiscopul Tomisului ar fi implicat şi alţi membri ai Bisericii. Practic, aceştia ar fi minţit în documente oficiale cu privire la anumite terenuri administrate de BOR, pentru a obţine finanţările nerambursabile.

Astfel, Teodosie şi apropiaţii săi – Aurelian Ştefan, Stere Beca, Bogdan-Petrişor Malaxa, Gheorghe Nadoleanu, Ciprian-Ioan Cojocaru (ultimii fiind mandatari ai Arhiepiscopiei Tomisului, la data săvârşirii infracţiunilor) – ar fi încasat peste 1.350.000 de lei (n.r.: peste 300.000 de euro), în perioada 2010 – 2015. În anul 2016, finanţările UE nu au mai venit, cel mai probabil, în urma apariţiei suspiciunilor că actele au fost trucate.

“În perioada 2010 – 2016, inculpatul Petrescu Teodosie, în calitate de arhiepiscop al Arhiepiscopiei Tomisului împreună cu ceilalți inculpați au folosit și prezentat declarații false în relația cu Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură (A.P.I.A.) în scopul de a primi fonduri europene.
În declarațiile prezentate la A.P.I.A., inculpații au declarat în mod nereal că utilizează anumite suprafețe agricole având categoriile de folosință „vii pe rod cu struguri pentru vin”/„vii pe rod cu struguri nobili pentru vin”, în condițiile în care, începând cu anul 2010, pe respectivele suprafețe agricole nu mai existau astfel de culturi.
De asemenea, un alt aspect fals prezent în cuprinsul declarațiilor depuse în perioada respectivă a fost acela că s-au respectat normele privind bunele condiții agricole și de mediu (GAEC) și cerințele legale în materie de gestionare (SMR) privind mediul, sănătatea publică, sănătatea animalelor și sănătatea plantelor, reglementate prin legislația națională, pe toată suprafața agricolă a exploatației și pentru activitatea agricolă pe care o desfășoară.
Faptele au avut ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene în cadrul schemelor de plată pe suprafață unică (SAPS), totalizând 1.356.973 lei, după cum urmează: în anul 2010 – 142.988,37 lei, în 2011 – 148.610,21 lei, în 2012 – 239.732,26 lei, în 2013 – 262.267,07 lei, în 2014 – 281.733,52 lei, în 2015 – 281.633,28 lei, în anul 2016 plățile nefiind încă autorizate (această faptă a rămas în faza tentativei)” – susţin procurorii anticorupţie. 

Inculpatul Petrescu Teodosie a luat la cunoştinţă că este învinuit de fapte de corupţie, iar procurorii au luat decizia de a-l lăsa în libertate sub control judiciar. Dacă nu va respecta regulile acestei măsuri, riscă să ajungă după gratii.

De altfel, înaltul prelat nu este prima oară când se confruntă cu probleme penale, din acest motiv, el a mai fost numit în presă şi “Şpagoveanu”.

Dacă ţi-a plăcut acest articol, urmăreşte Rețeaua de Știri pe Facebook:

SĂNĂTATE