Home Economic Premierul Ponta face din nou promisiuni profesorilor

Premierul Victor Ponta a dat asigurări că se va ține de cuvânt, iar salariile angajaților din sistemul medical vor fi majorate începând din 1 octombrie. De asemenea, Ponta a arătat că după rectificarea bugetară din această toamnă se va vedea și dacă se pot mări și salariile din educație.

Urmează să vedem în luna octombrie, o dată cu rectificarea bugetară, ce măsuri din cele amânate pot să intre în vigoare mai repede, în funcţie de cum stăm exact cu datele execuţiei bugetare, cu încasările suplimentare, cu ANAF-ul care, dacă o ţine ritmul ăsta, o să avem un excedent extrem de important pe care putem să îl folosim. (…) Vreau să mergem pe partea de sprijin social. Intră în vigoare la 1 octombrie mărirea de salarii în sectorul sanitar. Vreau să spun foarte clar că ne vom ţine de cuvânt şi vom devansa tot ce ţine de devansat pe zona de educaţie. – a precizat Ponta la începutul şedinţei săptămânale a Executivului

Premierul a adăugat că, în condiţiile în care se găsesc resurse suplimentare pentru personalul din Educaţie şi Sănătate, e nevoie ca şi calitatea serviciilor medicale şi de educaţie să crească.

Cereţi mai multă calitate în actul medical şi de educaţie. Avem bani mai mulţi şi avem pretenţii mai mari şi de la Sănătate şi de la Educaţie.– a arătat Victor Ponta

Potrivit unei ordonanțe de urgență adoptată de Guvern la finele lunii august, personalul din sistemul sanitar va beneficia de o majorare cu 25% a veniturilor salariale începând cu 1 octombrie 2015.

De asemenea, conform actului, se majorează, tot cu 25%, cuantumul sporurilor pentru condiții de muncă, al sporului de ture, al sporului de noapte și al tarifului orar pentru orele de gardă.

Mai mult, se majorează cu același procent, respectiv de la 3.100 de lei la 3.875 de lei, plafonul stabilit pentru salariul lunar brut/solda lunară brută lunară în funcție de care se acordă bursa de rezidențiat.

Anunțul majorării veniturilor cadrelor medicale, făcut luna trecută, a generat însă proteste atât din partea salariaților din Educație cât și a celor din poliție care au arătat că nu mai pot sta nici ei pe lista de aşteptare şi au cerut lefuri mărite.

Atunci premierul Victor Ponta a încercat să îi liniștească și le-a promis că se vor lua măsuri și în cazul profesorilor, însă mai târziu.

Fac un apel către toţi ceilalţi bugetari care au dreptate – şi ei vor salarii mai mari şi merită – să facem cum am făcut în ultimii patru ani şi ne înţelegem şi negociem şi discutăm şi când putem, ne ţinem de cuvânt. Spre deosebire de alţii care le-au tăiat salariile, noi de fiecare dată le-am dat. De exemplu, la educaţie cred că ne-am ţinut de cuvânt. În martie a intrat în vigoare prima creştere, în octombrie intră a doua, personalul nedidactic. Deci, cu absolut toată lumea, când ne-am înţeles şi am avut banii, ne-am ţinut de cuvânt. Ştim cât putem să dăm şi nu ne angajăm la ce nu putem să facem. – a afirmat șeful Executivului la acea vreme

Dacă ţi-a plăcut acest articol, urmăreşte Rețeaua de Știri pe Facebook:

SĂNĂTATE